Merkel: Bugarska da pospješi evropske integracije Z. Balkana

Merkel je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla i da će propisi Schengenske zone uskoro početi da se primjenjuju na Bugarsku (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Sofiji da Bugarska, s obzirom na geografski položaj, može da postigne mnogo kad je riječ o dobrosusjedskim odnosima i da pomogne evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

“Dobrobit mirne Evrope iziskuje učešće te regije”, rekla je Merkel.

Kancelarka je, tokom radne posjete Bugarskoj na poziv premijera Bojka Borisova, ocijenila da je Bugarska veoma dobro pripremljena za predsjedavanje EU-om i poručila da se u potpunosti slaže sa ciljevima bugarskog predsjedavanja, prenosi BTA.

Željeznička infrastruktura

“Dobrobit mirne Evrope iziskuje, također, učešće zemalja Zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu. Proces povezivanja se mora poboljšati uz pomoć željezničke infrastrukture, na čemu će Njemačka i Bugarska raditi blisko sarađujući”, istakla je Merkel.

Ona je, također, zahvalila Bugarskoj na načinu na koji štiti vanjsku granicu EU-a, opisavši to kao težak zadatak.

Rekla je i da podržava inicijativu Borisova da, zajedno s predsjednicima Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, organizira sastanak sa turskim predstavnicima, tokom kojeg će o svim neriješenim pitanjima moći otvoreno da se razgovara.

Merkel je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla i da će propisi Schengenske zone uskoro početi da se primjenjuju na Bugarsku i to pitanje će, kako je najavila, ubrzo biti ponovo uvršteno u agendu.

Izvor: Agencije