Merkel: Britanija i EU da što prije sklope sporazum o slobodnoj trgovini

Postoji suštinska razlika u odnosu na situaciju kada je Theresa May bila premijerka, rekla je Angela Merkel (EPA)

Velika Britanija i Evropska unija moraju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini što je prije moguće nakon izlaska Velike Britanije iz evropskog bloka, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon što su dvije strane postigle sporazum o Brexitu.

Na konferenciji za novinare, nakon što su lideri EU-a razgovarali o Brexitu, Merkel je rekla da je sporazum o izlasku Velike Britanije iz evropskog bloka omogućio uređen Brexit i prelazni period do kraja 2020. godine.

Sada postoji vrijeme da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini, dodala je ona, javlja Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Povjerenje u britanski Parlament

“Postoji suštinska razlika u odnosu na situaciju kada je Theresa May bila premijerka. Tada nije bilo jasno kako će budući odnosi izgledati, da li će postojati carinska unija ili ne”, rekla je Merkel novinarima.

Sada je sasvim jasno da će Velika Britanija biti treća zemlja i s ovom trećom zemljom moramo riješiti sporazum o slobodnoj trgovini vrlo brzo, dodala je.

Merkel je rekla da se lideri EU-a nisu bavili pitanjem šta će se dogoditi ako britanski Parlament odbaci sporazum.

“Sada je stvar imati povjerenje u britanski Parlament. To je stari, iskusni i mudri Parlament … To treba biti slobodna odluka britanskog Parlamenta“, istakla je Merkel.

Izvor: Agencije