Merkel branila hrvatske napore u zaštiti granica EU-a

Merkel: Hrvatska je puno toga učinila kako bi stvorila preduvjete za pristup šengenskom procesu i Komisija je to i pozitivno ocijenila (AP)

Perspektiva države koja štiti vanjsku granicu Evropske unije razlikuje se od one koju imaju članice u srcu šengenskog prostora, rekla je u srijedu u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel, braneći Hrvatsku od optužbi za kršenje prava migranata, prenosi agencija Hina.

Na konferenciji za novinare ona je odgovarala na pitanje može li Hrvatska preuzeti predsjedanje Unijom kada je optužuju za nepoštivanje ljudskih prava zbog postupanja prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

„Evropska unija živi od toga da ima različite perspektive“, rekla je Merkel nakon bilateralnog sastanka s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem održanog na marginama kongresa Evropske narodne stranke (EPP) koji se prvi put održava u Zagrebu.

„Iz perspektive države koja mora štititi vanjske granice to izgleda drugačije nego iz perspektive jedne države koja je u sredini evropskog prostora.“

Svježa sjećanja na iskustva

Hrvatska kao mlada država itekako može unijeti svoja iskustva jer su joj pregovori u svježem sjećanju za razliku od Njemačke kojoj pristup u EU seže u daleku prošlost, kazala je.

„Hrvatska je puno toga učinila kako bi stvorila preduvjete za pristup šengenskom procesu i Komisija je to i pozitivno ocijenila“, dodala je kancelarka Njemačke.

Istakla je kako Njemačka još nije o tome raspravljala.

„Ali ću skrenuti pažnju na to što je sve učinjeno. Tokom njemačkog predsjedavanja vodit će se rasprava o tome“, kazala je čelnica države koja će nakon Hrvatske u prvoj polovini 2020. preuzeti predsjedavanje EU-om u drugom polugodištu.

Izvor: Agencije