Merkel: Autoindustrija treba pomoći izbjeglicama

Merkel istakla da je Njemačka spremna pomoći onima kojima je potrebna zaštita (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i službeno je otvorila Frankfurtski auto-sajam na kojem će ove godine biti premijerno predstavljeno čak 219 novih modela.

U trenutku dok u Njemačku pristiže rekordan broj izbjeglica, kancelarka te zemlje je iskoristila sajam kako bi uputila apel predstavnicima izuzetno moćne autoindustrije da prema pridošlicama zauzmu otvoren pristup i daju im priliku.

Ekonomski razlozi

“Mi smo atraktivna zemlja gledajući našu reputaciju i to je dobro. Zato mnogi ljudi od nas očekuju pomoć. Da budem jasna-spremni smo pomoći onima kojima je potrebna zaštita. Ali isto tako moramo poručiti onima koji u ovu zemlju dolaze samo iz ekonomskih razloga da je u nekom trenutku moraju napustiti kako bi mogli da nastavimo da pomažemo onima koji nemaju gdje da se vrate“, zaključila je Angela Merkel.

Svjetski proizvođači automobila, od najskupljih, do najjeftinijih, su u Frankfurtu.

Međutim, pad prodaje na kineskom tržištu zasjenio je uzbuđenje proizvođača, naročito onih evropskih. Naime, Volkswagen, BMW i Daimler, oslanjali su se na prodaju u Kini za 30 do 50 posto svojih profita.

Osim Kine, jedan od fokusa sajma u Frankfurtu, su nove tehnologije.

Sajam automobila u Frankfurtu je otvoren od 17. do 27. septembra, tokom kojeg će biti predstavljeno blizu 1.100 izlagača iz 39 zemalja.

Izvor: Al Jazeera