Oglasi

Mercedes-Benz povlači 5.800 vozila

Mercedes je saopćio da postoje problemi s prirubnicom koja spaja filter za gorivo s rezervoarom za gorivo.
Nisu spomenuti slučajevi izbijanja požara ili nesrećaPR NEWSWIRE

Mercedes-Benz će povući oko 5.800 vozila zbog mogućeg curenja goriva, saopćili su iz ove kompanije američkoj državnoj Agenciji za sigurnost saobraćaja.

U saopćenju Mercedesa je navedeno da su problemom pogođeni modeli iz 2011. i 2012. godine, odnosno modeli S400, S550, S550 4Matic, S63 AMG, C300, C300 4Matic, E350, GLK350, GLK350 4Matic, CL550 4Matic i CL63 AMG.

Proizvođač automobila je kazao ovoj agenciji da "postoje problemi s procesom injekcionog prešanja" za prirubnicu koja spaja filter za gorivo s rezervoarom za gorivo.

Zbog toga bi moglo doći do oštećenja prirubnice i curenja goriva.

Kompanija je navela da počeli provjeravati ovaj problem prošlog augusta, kada su vidjeli da je povećan broj zahtijeva za zamjenu filtera goriva, koji su pokriveni garancijom.

Prošli mjesec su otkrili šta je problem i došli su do zaključka da je potrebo povući određeni broj vozila.

Nisu spomenuti slučajevi izbijanja požara ili nesreća.

Skupocjeni automobili

U posljednje vrijeme je još nekoliko proizvođača skupocjenih automobila bilo prisiljeno povući određen broj vozila.

Tako je Porsche povukao 455 automobila svog modela 911 GT3s iz 2010. godine zbog problema sa zadnjom osovinom.

U slučaju zakazivanja zadnje osovine, "može doći do gubitka kontrole nad vozilom, što dovodi do porasta rizika od sudara", saopćeno je iz Porschea ovoj agenciji.

Glasnogovornik Porschea nije bio dostupan da odgovori da li bilo registriranih slučajeva sudara i kako su otkrili ovaj problem.

U junu 2011. godine Porsche je povukao oko 1.7000 vozila zbog problema s osovinom.

Porsche je naveo da su modeli iz 2010. i 2011. godine 911 GT3 i GT3 RS te GT2 RS su bili pogođeni ovim problemom.

Iako originalno nije planirao da povuče vozila sa tržišta, Lamborghini je ipak povukao 144 svoja Aventador modela iz 2012. godine, jer ne radi mehanizam za podešavanje svjetla u unutrašnjosti vozila.

U izvještaju Agenciji za sigurnost saobraćaja Lamborghini je početkom novembra saopćio da su saznali za ovaj problem od dobavljača i da su poslali distributerima tehnička uputstva kako da riješe ovaj problem.

Par dana kasnije, na upit Agencije, Lamborghini je odlučio povući sporna vozila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.