Menalo: Željezničar je najbliži tituli u BiH

Prosinečki je vratio Menala u državni tim nakon što je on odigrao dva prijateljska meča za BiH protiv SAD-a 0:0 i Meksika 0:1 krajem januara 2018. (Reuters)

Napadač vodeće ekipe slovenskog prvenstva Olimpije Luka Menalo nametnuo se odličnim igrama ove sezone selektoru nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robertu Prosinečkom. Zbog toga ga je bh. selektor uvrstio na spisak kandidata za posljednje dvije kvalifikacione utakmice u Grupi J za Euro 2020. protiv Italije, 15. novembra u Zenici i Lihtenštajna, tri dana kasnije u Vaduzu.

Talentovani 23-godišnji navalni igrač dao je osam golova i upisao osam asistencija u dresu ljubljanske ekipe. Na taj način zaslužio je poziv Prosinečkog, koji je vratio Menala u državni tim nakon što je on odigrao dva prijateljska meča za BiH protiv SAD-a 0:0 i Meksika 0:1 krajem januara 2018. Menalo se oporavio od zadobijene povrede u prvenstvenom susretu protiv Mure. Spreman je da se posveti zadacima u bh. reprezentaciji, što predstavlja novi izazov za rođenog Splićanina.

Menalo je odrastao u Čapljini. U istoimenom klubu koji se takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH, zabilježio je sa 17 godina seniorski debi protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja, 2. marta 2014. Bio je strijelac prvog gola u profesionalnoj konkurenciji protiv Igmana iz Konjica, 14. maja 2014.

U ljeto 2014. pristupio je Širokom Brijegu. Zanimljivo je da je Menalo, koji igra na krilu, postigao prvi hat-tricku karijeri za ekipu sa Pecare svom bivšem timu Čapljini u kup utakmici 2016. Nastupajući za Široki Brijeg osvojio je Kup BiH u sezoni 2016/17, te je dva puta proglašen za najboljeg mladog igrača bh. lige. Petogodišnji ugovor za zagrebački Dinamo, u kojem je upisao 10 nastupa, potpisao je februara 2018. Potom je bio na posudbi u Slaven Belupu, da bi u ovoj sezoni nosio dres Olimpije.    

  • Jeste li očekivali poziv u bh. državni tim?

– Ne mogu reći da sam, ali ni da nisam očekivao poziv u reprezentaciju. Odlično sam započeo polusezonu i jedan sam od najboljih igrača Olimpije. Moj tim igra vrlo dobro, prvi je u Sloveniji i drago mi je zbog toga. Kao priznanje za dobre igre u Olimpiji uslijedio je poziv u selekciju BiH. Nadam se da ću ukazano povjerenje opravdati.

  • Može li se BiH prvi put plasirati na Euro?

– Mislim da imamo dovoljno kvaliteta da ostvarimo ove ambicije. Nažalost, šanse BiH da se plasira na EP kroz kvalifikacije su minimalne, ali nas očekuje baraž, na koji smo stekli pravo kroz Ligu nacija. Očekivati je da u dvije dodatne utakmice izborimo odlazak na prvenstvo Evrope.

  • Da li ste se nadali boljim rezultatima BiH u kvalifikacijama, s obzirom na protivnike – Finsku, Armeniju, Grčku i Lihtenštajn?

– Iskreno govoreći, očekivao sam bolje rezultate. Sa snagom nekih reprezentacija poput Finske, nisam bio dovoljno upoznat. Nisam dovoljno znao igrače Finske, ali se pokazalo da njihova selekcija posjeduje kvalitet. Ne možemo mi očekivati da se u svemu samo mi pitamo, pošto i druge ekipe igraju dobar nogomet. Finci imaju kvalitetnu reprezentaciju i to su pokazali u ovim kvalifikacijama, gdje su blizu plasmana na Evropsko prvenstvo.

  • Koje selekcije iz regije će još izboriti prolaz na Euro?

– Hrvatska je skoro siguran učesnik Eura, jer joj za to nedostaje bod protiv Slovačke u posljednjoj utakmici. Srbija je u istoj situaciji, kao i mi, pa se može nadati plasmanu na EP kroz baraž Lige nacija.

Želim opet sarađivati sa Goranom Sablićem

Koji su treneri zaslužni za vaš igrački napredak?

– Moram sigurno izdvojiti trenera Gorana Sablića, koji me naučio dosta toga u mom nogometnom razvoju. Radeći sa njim, istovremeno sam usavršavao nogometna znanja. Volio bih da ponovo sarađujemo u nekom klubu i nadam se da će se to dogoditi u budućnosti.

Također bih istakao i trenera Olimpije Safeta Hadžića, koji mi je pružio priliku u teškom razdoblju karijere.

Slovenija je u jako teškoj situaciji, kao i Sjeverna Makedonija. Ove selekcije vjerovatno se neće plasirati na Evropsko prvenstvo. Crna Gora je odavno izgubila i teoretske šanse. Dakle, Hrvatska je u najboljoj poziciji u vezi sa plasmanom na Euro. Volio bih da osim nas, i Srbija prođe na prvenstvo. Bilo bi skoro nevjerovatno da se selekcija Srbije sa kvalitetnim igračima koji igraju u jakim europskim klubovima ne uspije plasirati na EP.

  • Da li će Olimpija zadržati prvo mjesto u Sloveniji i preuzeti naslov od Maribora?

– Uvjeren sam da će Olimpija biti prvak jer ima najbolju momčad u prvenstvu. Sve je do nas. Trenutno imamo prednost od dva boda na vrhu tabele i ne bi trebalo biti problema da je zadržimo ako budemo dobro igrali. Drugi je Maribor, koji ima veoma kvalitetnu momčad sa izraženom kolektivnom igrom. Trebamo se dosta paziti Maribora, s obzirom na to da je aktuelni prvak Slovenije i posjeduje potrebno iskustvo u borbi za titulu. Osim Maribora, prvi vrhu su ekipe Mure, koja nas je pobijedila 3:1 i Aluminija.

  • Je li Olimpija favorit za prvaka Slovenije i šta bi moglo presuditi prvensto?

– Olimpija je favorit, a Maribor je glavni konkurent. Sigurno je da bi borbu za titulu mogle odlučiti manje utakmice sa ekipama iz donjeg dijela tabele. Protiv njih ne smije biti opuštanja i gubitka bodova. Obično ti detalji u utakmicama gdje ste favoriti i imate imperativ pobjede mogu presuditi na kraju prvenstva.  

  • Šta je razlog ispadanja Olimpije od turske Malatyaspora ukupnim rezultatom 2:3 (2:2 u gostima i 0:1 kod kuće) u drugom pretkolu Evropske lige?

– Prvenstveni razlog eliminacije je što nismo pobijedili u prvoj utakmici u Turskoj. Tamo smo bili dosta bolji, ali je je rezultat bio 2:2. Vjerovatno smo ih iznenadili igrom. Dosad se nisam susretao sa ekipama poput ove turske koja nije taktički i timski jaka, nego ima izvrsne pojedince, što joj je najveća vrijednost. Na kraju je taj individualni kvalitet došao do izražaja i tako su nam zabili gol u Ljubljani. Bez obzira na to, bili smo bolji protivnik u prvoj utakmici i jednostavno smo morali pobijediti, da bismo lakše dočekali uzvrat. Međutim, nismo uspjeli u tome i izgubili smo kod kuće.

Samo sezonu nakon plasmana u Superligu Turske, Malatya je osvojila peto mjesto i prošla u kvalifikacije Evropske lige. Ove sezone je također sa dobrim igrama u turskom prvenstvu kandidat za visok plasman. 

  • Kakav je kvalitet BH Telecom Premijer lige BiH?

– Ima dosta kvaliteta u bh. ligi, ali ga je jako teško iskazati na našim terenima koji su neuslovni za igru. Gledate slovensku i hrvatsku ligu, u kojima se mnogo ulaže u infrastrukturu. Lige su kvalitetnije u Hrvatskoj i Sloveniji, no to nije velika razlika u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Kod nas je stvarno veliki problem infrastruktura i trebalo bi raditi na njenom poboljšanju.

  • Koja liga se izdvaja kvalitetom između tri u regiji, u kojima ste nastupali?

– Hrvatska je najkvalitetnija liga. U njoj dominira Dinamo, koji često igra grupnu fazu Lige prvaka. Sada se bori za prolaz među 16 najboljih ekipa u Europi. Za vrh u prvenstvu Hrvatske se nadmeću Hajduk, Rijeka i Osijek, kao i Gorica, koja predstavlja ugodno iznenađenje. Stvarno je 1. Hrvatska nogometna liga jaka. Bolja je od dvije preostale lige regije, gdje sam igrao. Bosanskohercegovačka liga zaostaje za slovenskom, prije svega zbog problema u infrastrukturi. U Sloveniji se igra jako dobar nogomet i zadovoljan sam igrama na utakmicama.   

  • Koliko vam je značio osvojeni trofej Kupa BiH, 2017. sa Širokim Brijegom, koji je savladao Sarajevo sa 4:2 poslije boljeg izvođenja penala u revanšu finala?

– To je bio prvi trofej za mene i zato mi je posebno drag. Te sezone u Kupu smo pobijedili Slobodu, koja je tada bila veoma jaka ekipa. U četvrtfinalu smo nadigrali Zrinjski, pa onda Željezničar i u finalu Sarajevo. Dosad je to jedno od najvećih dostignuća u mojoj karijeri.

  • Šta mislite o slabijim igrama Širokog Brijega u BHT Premijer ligi BiH?

– Pratim igre Širokog Brijega i žao mi je zbog krize u kojoj se nalazi. Široki Brijeg je jedan od organizovanijih klubova u BiH. Mislim da će se brzo vratiti među veliku četvorku našeg nogometa.

  • Kome dajete najveće izglede da osvoji novu titulu prvaka BiH?

– Uz Sarajevo, koje je branilac titule, najveće šanse ima Željezničar. Dajem blagu prednost Želji u borbi za naslov prvaka. To je prvenstveno zbog iskustva trenera Amara Osima (peterostruki prvak BiH sa Željom), te iskusnih nogometaša i bivših reprezentativaca BiH Ermina Zeca, Mehmeda Alispahića… 

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Sigurno iz trke za prvo mjesto ne treba otpisivati ni ekipu Zrinjskog, koja je više puta bila prvak države. Zrinjski se znao suočavati i sa težim situacijama nego što je sada, te je stizao i veći zaostatak za vodećim. Očekuje nas zanimljiva borba za prvaka do kraja prvenstva, ne zanemarajući niti ozbiljne ambicije Tuzla Citya.

  • Nadate li se povratku u Dinamo po isteku posudbe Olimpiji?

– Sada ne mogu reći ništa određeno o tome. Posudba Olimpiji traje do kraja ove sezone. Plan je takav i onda bih se trebao vratiti u Dinamo. Stvarno, ne razmišljam o tome, fokusiran sam na Olimpiju. Sigurno je da jednog dana želim pokazati ono zbog čega me je Dinamo doveo u svoje redove. O tome će više govora biti pred kraj sezone i onda će neke stvari u vezi mog daljeg statusa biti jasnije.

  • Kako komentarišete propuštenu priliku zagrebačke ekipe da pobijedi Šahtar (3:3) kod kuće i dođe blizu plasmana u osminu finala Lige prvaka?

– Nisam previše iznenađen rezultatima Dinama u Ligi prvaka, jer znam da ima kvalitetne igrače i dobrog trenera Nenada Bjelicu. Moja očekivanja su ispunjena. Ako naprave još više, to je plus i za svaku pohvalu. Želio bih da prođu grupu Lige prvaka. Dinamo je, zaista, nesretno izgubio dva boda protiv Šahtara (vodio je 3:1 u 89. minuti). I oni su svjesni su da će im biti jako teško ostvariti prolaz na gostovanju kod Atalante u Milanu i protiv Manchester Citya.

  • Ko će biti osvajač Lige prvaka?

– Manchester City je apsolutni favorit za trofej zbog trenera Pepa Guardiole i napadačkog stila nogometa koji preferira engleski prvak. Ovaj klub posjedovao je ranije barijeru koja mu je sprečavala da prođe dalje od polufinala ovog takmičenja. Mislim da City ima vjerovatno najbolju momčad u Europi i navijam za njega u ovoj sezoni Lige prvaka.

Izvor: Al Jazeera