Memorijalni centar Potočari godišnje posjeti 120.000 osoba

Prošle godine je otvoren i Sense - Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije (Anadolija)

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz jula 1995. godišnje posjeti blizu 120.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, kazao je Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru koji je preživio genocid u julu 1995. godine.

“Taj broj se povećava iz godine u godinu, posebno broj stranaca. Najveći broj posjetitelja je iz Bosne i Hercegovine, tačnije [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju strane posjete, to su posjetitelji iz Turske, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke… ali radi se i o posjetiteljima iz drugih država koji i nisu toliko zastupljeni”, ispričao je Hasanović za Anadoliju.

S Hasanovićem radi još dvoje ljudi. Prema njegovim riječima, kada dolaze u obilazak Memorijalnog centra, posjetioci žele znati o svemu onome što im se može ponuditi.

Dolaze da posvjedoče

“Kada dođu i obilaze Centar, održimo im historijski čas, nekada na našem jeziku, a nekada i na engleskom, zavisi odakle je posjeta. Obilaze mezarje, galeriju fotografija, potom prelaze u bivšu holandsku bazu, gdje je u toku izgradnja drugog dijela Memorijalnog centra. Tu posjećuju spomen-sobu, gdje pogledaju film, 20 ličnih priča i izložbu na zidu”, istakao je Hasanović.

Kako kaže, svaka grupa posjetilaca je drugačije upućena u dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

“Neka grupa zna manje, neka više, zavisno od njihovih profesora, dakle, koliko ih pripreme, od ozbiljnosti univerziteta, fakulteta sa kojih dolaze. Nekada, zaista, dolaze spremni i znaju mnoge stvari. Tako da im ovo dođe samo kao dodatna nadogradnja.”

Međutim, pojašnjava, nekada dolaze i oni koji ne znaju gotovo ništa o onome što se desilo.

“Kada su u pitanju stranci, to su uglavnom studenti, učenici, ali dolaze i turisti, mada ih je teško i nazvati turistima. Oni su, možda, kao turisti došli u Bosnu i Hercegovinu, ali u Srebrenicu su došli s ciljem da posvjedoče, vide i lično se uvjere u ono što se desilo u julu 1995. godine”, naveo je Hasanović.

Prošle godine je u sklopu Memorijalnog centra otvoren i Sense – Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije.

Cilj Dokumentacionog centra je da, pomoću iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja, prikaže kako su događaji iz jula 1995. godine istraženi, rekonstruirani i procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudu za bivšu Jugoslaviju.

Na mezarju ukopana i beba

Prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Smiraj duše u Potočarima proteklih godina našlo je 6.166 žrtava i 75 osoba za koje su porodice izrazile želju da budu ukopane do oca, sina, majke, sestre…

Najmlađa žrtva, beba Have i Hajrudina Muhića, Fatima Muhić, ukopana je zajedno sa 408 identificiranih žrtava prije dvije godine. Hava Muhić djevojčicu je rodila u bazi holandskih snaga u sklopu UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. juli 1995. godine.

Izvor: Agencije