Melbourne ponovno otvara sezonu F1

“Najbrži cirkus svijeta”, Svjetsko prvenstvo Formule 1, odbrojava posljednje dane do početka nove sezone. Ekipe su već doputovale u Australiju, a utrka na stazi u Melbourneu trebala bi riješiti dilemu hoće li se nastaviti dominacija Mercedesa ili bi se u igru za titulu mogla uključiti još neka ekipa.

Mnogi bi željeli da ih u javnom prevozu provoza jedan od najboljih vozača Formule 1 Niko Rosberg, a to se dogodilo putnicima jednog tramvaja u Melbourneu. Iz ovog australskog grada, drugu godinu zaredom, najbrži cirkus kreće u novu sezonu.

“Za ovaj grad vežu me lijepe uspomene. Ovdje sam pobijedio prošle godine i želim to ponoviti”, kazao je Mercedesov Rosberg.

Upravo je on počeo Mercedesovu dominaciju koja je u nastavku bila sve izraženija. Nijemac procjenjuje da bi nova sezona mogla biti uzbudljivija.

“Naša prednost u prošloj sezoni bila je ogromna. U ovoj očekujem više poteškoća, ali sam uvjeren da ćemo ponovno dominirati”, istakao je Rosberg.

Ostalo rivalstvo

Prošla sezona potpuno je bila u znaku rivalstva Mercedesovih vozača. Rosberg i Lewis Hamilton nisu se štedjeli na stazi, jedan drugom bili su najveća prijetnja do samog kraja sezone u kojoj je Britanac osvojio trofej. Tokom pauze strasti u Mercedesovom timu nisu se smirile.

“To će uvijek biti napeta veza. Imat ćemo uspona i padova, ali uvijek imamo međusobno poštovanje i najbitnije je da to i zadržimo, ali napetost će uvijek biti tu”, govori njemački vozač.

Najveća razlika u odnosu na prošlu sezonu bit će Sebastian Vettel za volanom Ferrarija i Fernando Alonso u McLaren Hondi. Španac će propustiti prvu utrku zbog povrede koju je zadobio prilikom testiranja bolida u Barceloni.

Prvi trening u Melbourneu vozači će imati u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije