Melania Trump kritikovala politiku Donalda Trumpa

Gospođa Trump mrzi vidjeti djecu odvojenu od obitelji, rekla je njena direktorica za odnose s javnošću (EPA)

Prva dama Melania Trump i jedna od njenih prethodnica Laura Bush pridružile su se brojnim kritičarima politike Trumpove administracije koja primjenjuje razdvajanje djece od roditelja koji ilegalno ulaze u SAD.

Zbog politike ‘nulte tolerancije’ u svrhu sprečavanja ilegalne imigracije u razdoblju od šest sedmica tokom aprila i maja 2000 djece razdvojeno je od svojih roditelja.

“Gospođa Trump mrzi vidjeti djecu odvojenu od obitelji i nada se da će se obje strane složiti i postići uspješnu imigracijsku reformu”, rekla je njena direktorica za odnose s javnošću Stephanie Grisham za CNN, prenosi Hina.

 “Ona vjeruje da mi moramo biti zemlja koja provodi sve zakone, ali i zemlja u kojoj se vlada srcem”, stajalište je američke prve dame koja je izrazila nadu da će se demokrati i republikanci u Kongresu složiti oko uspješne imigracijske politike.

Nalik logorima iz Drugog svjetskog rata

U kolumni za Washington Post, supruga bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha rekla je da je politika razdvajanja djece od roditelja “okrutna i nemoralna”.

“Naša zemlja ne bi se trebala baviti skladištenjem djece u prenamijenjene trgovine kutijama ili planiranjem da ih se smjesti u šatorska naselja u pustinji kod El Pasa”, napisala je.

“Ti prizori jezivo podsjećaju na  američke logore za internaciju u kojima su bili zatočeni američki Japanci u II. svjetskom ratu, a sada se smatraju jednom od najsramotnijih epizoda u američkoj povijesti”, nastavila je.

Američki mediji su primijetili da izjava Melanije Trump odražava riječi njenog supruga predsjednika Donalda Trumpa koji je pogrešno okrivio demokrate za tu politiku.

“Demokrati bi se trebali povezati s republikanskim kolegama i nešto riješiti s graničnom sigurnošću”, napisao je na Twitteru Trump nekoliko sati nakon poruke njegove žene.

Politiku hapšenja i progona svih ilegalnih imigranata, čak i onih koji planiraju tražiti azil, objavio je u aprilu američki državni odvjetnik Jeff Sessions, a da bi ona bila izmijenjena nije potrebna suradnja demokrata u Kongresu. 

Migracijske mjere

Djeca ne mogu biti poslana u iste objekte za pritvor kao i njihovi roditelji jer nisu optužena za zločin i stoga su poslana u odvojena skloništa koja navodno uključuju prenamijenjenu zgradu Walmarta.

Prošle nedjelje Kirstjen Nielsen, čelnica ministarstva domovinske sigurnosti, branila je politiku u nizu tvitova, optuživši medije za pogrešno izvještavanje. Napisala je: “Nemamo politiku razdvajanja obitelji na granici. Tačka.”

Međutim zastupnici su brzo reagirali na njene tvrdnje.

“To nije istina. Upravo sam se sastao s dužnosnicima centra za provedbu granične kontrole u McAllenu u Teksasu koji su mi rekli da je 1147 djece odvojeno od svojih roditelja te da se nalaze u njihovom centru”, poručio je preko Twittera demokratski kongresnik David Ciciline.

Zastupnici bi ove sedmice trebali glasati o dvjema imigracijskim mjerama, tvrdolinijskom zakonu koji podupiru konzervativci i umjerenijem koji podržavaju republikanski čelnici.

Izvor: Agencije