Mektić za tešku migrantsku krizu krivi Dodika

Mektić je pred novinarima pocijepao boračku knjižicu (Fena)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u ponedjeljak da problem ilegalne migracije u toj zemlji postaje sve težim zbog političkih blokada, a kao izravnog krivca za takvo stanje označio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika.

Optužio ga je, kako prenosi Hina, da planski opstruira provedbu bilo kakvih predloženih mjera jer tako želi srušiti Bosnu i Hercegovinu kao državu.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao je kako Dodik već mjesecima iznosi lažne tvrdnje da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nema nikakav plan za rješavanje problema ilegalnih migracija, što nije točno.

“To je laž, dezavuisanje i pokušaj manipulacije”, rekao je Mektić, pojašnjavajući kako Vijeće ministara redovito razmatra taj problem te je predložilo niz mjera koje bi valjalo poduzeti, no Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije odobrilo nijednu jer se svakoj usprotivio upravo Dodik.

Kao dokaz za to naveo je činjenicu da je zbog Dodikova protivljenja odbijen zahtjev Vijeća ministara da se poveća proračun kako bi se zaposlilo dodatnih 500 graničnih policajaca.

‘Ne da vojsku na granicu sa Srbijom’

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije nam odobrilo niti jednu [konvertibilnu] marku za rješavanje problema migracija”, kazao je Mektić, dodajući kako Granična policija Bosne i Hercegovine zbog toga nema ni potrebnu tehničku opremu.

Dodika je prozvao i zbog toga što je odbio dati suglasnost da se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažiraju kako bi policiji pružili potporu u osiguranju nadzora granice iako je Vijeće ministara predložilo da oni to čine bez oružja te da sudjeluju isključivo u postavljanju zapreka na teško pristupačnim lokacijama koje migranti koriste kako bi prelazili granicu.

“Vojska ne bi imala nikakva druga ovlaštenja i ja ne znam u čemu bi bio problem, no Dodik ni to nije želio dopustiti”, rekao je Mektić.

Dodik je ranije protivljenje angažiranju vojnika obrazložio konstatacijom kako nikad neće dopustiti da se “vojska rasporedi na granici sa Srbijom”.

Mektić je kazao kako su inozemni donatori predložili potporu da se na nekim mjestima granica osigura žicom, a Dodik je eksplicitno odbio i tu mjeru, kao što ne dopušta ni da Graničnoj policiji pomaže policija entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, pa su graničari tako dobili pojačanje samo iz Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, koje im je moglo osigurati tek 104 svoja policajca.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine tvrdi kako Dodik nije dopustio ni da država sklopi ugovor s Frontexom, koji nudi potporu u zaštiti granice i dolazak policajaca iz europskih država kako bi oni nadzirali stanje i pomagali lokalnoj policiji.

Ministar pocijepao boračku knjižicu

Podsjetio je kako u Srbiji sada djeluje 236 policajaca na temelju ugovora s Frontexom, a Dodik nijednome ne da pristup u Bosnu i Hercegovinu.

“Operativni plan imamo, no Dodik, postavljajući se kao veliki ekspert, nije predložio niti jednu mjeru koja bi pomogla kontroli istočne granice. Njegov je cilj proizvesti problem, anarhiju i destabilizovati stanje. Cilj je rušiti Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Mektić.

Poručio je kako on, za razliku od Dodika, “nema vilu u Beogradu, na Kipru i u Podmoskovlju” te svoju budućnost stoga jasno veže za Bosnu i Hercegovinu i stoga se zalaže da država ima instrumente kojima će reagirati na krizne situacije, poput sadašnje.

Mektić je u ponedjeljak javno pocijepao boračku knjižicu Vojske Republike Srpske, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Učinio je to na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, a takvu je akciju prethodno najavio na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije