Mektić: Tužilaštvu BiH izvještaj o događanjima u Višegradu

'Događaj ćemo kompletno zadokumentirati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka', kaže Mektić (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u ponedjeljak da je imao sastanke s predstavnicima nadležnih agencija u vezi s okupljanjem pripadnika četničkog pokreta u nedjelju u Višegradu.

“Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentovati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar  novinarima u Sarajevu.

Dodao je da su i dalje spremni, u skladu s daljnjim instrukcijama i zahtjevima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, postupati u tom slučaju, prenosi Fena.

‘Zabraniti i brisati takva udruženja’

“Ali je činjenica da Tužilaštvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju ili neće. To je ono što ćemo mi učiniti”, naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, ima raznih vrsta paradoksalnih situacija vezano za sve to i “ovdje se mora naći načina da se neke stvari postave na pravo mjesto, u smislu određenih zakonskih rješenja i postupanja raznih institucija”.

“Rekao sam: ako Ministarstvo pravde [Bosne i Hercegovine] dâ dozvolu nekome i donese rješenje o upisu određenog udruženja u Registar udruženja građana, o tome mu izda rješenje, onda ja nemam nikakvog načina da utičem na jednu takvu odluku. Oni su onda regularno registrovano udruženje građana i ako onda nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova dâ dozvolu za održavanje tog skupa, šta Ministarstvo bezbjednosti može učiniti u tome da spriječi jedno takvo okupljanje i da li mi možemo stornirati nečiju odluku?”, pitao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodao je da se postavlja pitanje: ako bilo koje udruženje u svom djelovanju nastupa sa stanovišta ispoljavanja određene vrste ekstremizma, bilo s nacionalnog, vjerskog i bilo kojeg drugog stanovišta , onda takvom udruženju treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra određenih udruženja građana.

Ali, dodaje on, to nije nadležnost Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, to je nadležnost drugih institucija.

Na novinarsko pitanje u vezi s povratkom osoba sa stranih ratišta, tj. kada se može očekivati njihov povratak, ministar je odgovorio da su provjeravali identitet za određen broj osoba koje su u zarobljeništvu i da su zasad sa sigurnošću utvrdili da dvije osobe imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Potjernice za pojedinim osobama

“Između ostalog, za njima su raspisane i međunarodne Interpolove potjernice i sada radimo na tehničkim detaljima u smislu konkretne primopredaje tih lica. Ne znam datum još uvijek. Pretpostavljam, otprilike, da to može biti do kraja ovog mjeseca, da se odrede, utvrde svi detalji. Mi ćemo te osobe preuzeti, naše državljane”, naveo je Mektić.

Kako je rekao, istovremeno kad je raspisana potjernica, njima je od Suda Bosne i Hercegovine određena mjera pritvora.

“Nakon njihovog preuzimanja mi ćemo ih predati Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine, uz cjelokupnu dokumentaciju koju mi imamo o njihovom djelovanju. Nadam se da će poslije toga te osobe biti procesuirane”, rekao je Mektić.

Izvor: Agencije