Mektić: Tužilaštvo BiH treba saslušati ratne huškače

Mektić kaže da Galijašević i Dudaković služe određenim političkim interesima zarad održavanja atmosfere straha i nesigurnosti (Fena)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da Dževad Galijašević i penzionisani general Armije BiH Atif Dudaković, u medijskim istupima, šalju ratnohuškačke poruke i pozvao Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju.

Preporučio je da Galijašević, u kontekstu njegove izjave da će na proljeće biti rata u BiH, objasni Tužilaštvu i navode da se u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine provodi vojna obuka.

Dudaković poručuje, prvenstveno mladim ljudima, da kupuju uniforme, šatore, vreće za spavanje, rekao je također Mektić, a to, po njegovoj ocjeni, znači generalov poziv na kupovinu pušaka, naoružavanje.

“Ma kakav rat, jadni generale? Ma neće, Dževade, biti rat! Neće vam proći ta politika rata i ratne opcije“, riječi su ministra sigurnosti BiH.

Politički interesi

Tvrdi da Galijašević i Dudaković služe određenim političkim interesima zarad održavanja atmosfere straha i nesigurnosti.

“Pozivam sve normalne ljude da odbace ovu retoriku. Bh. građanima poručujem: neće proći takvi politički projekti“, kazao je on.

Dodao je da Galijašević, osim što, među ostalima, radi protiv mira u BiH, iznosi “najcrnje nebuloze” o premijeru Srbije Aleksandru Vučiću te je u službi potkopavanja odnosa BiH i Srbije.

Istakao je da se to, na određen način, koordinira iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika a “posredstvom Pere Simića“ (savjetnika).

“Tvrdim da na taj način protežiraju organizacionu strukturu koja podržava Vuka Jeremića“, rekao je.

‘Neka ratuju sami sa sobom’

Mektić je kazao da je konferenciju za medije sazvao zbog toga što se situacija u BiH, u sigurnosnom smislu, drastično i značajno komplicira zbog sve glasnije ratnohuškačke retorike pojedinaca.

“Nama je cilj Evropska unija, a oni nek’ ratuju sami sa sobom. Tim likovima poručujem: neće vam proći ta politika“, naveo je on.

Komentirajući sankcije SAD-a Dodiku, Mektić je rekao da ne likuje i da nije sretan zbog toga, te da ne podržava uvođenje sankcija.

“Ali, kada je riječ o Miloradu Dodiku, pitam se kako će nas on voditi u evropske integracije kada je na ‘crnoj listi’, a još će gore biti ako SAD predloži i drugim zemljama Evrope ovakve sankcije“, zaključio je on.

Izvor: Agencije