Mektić potvrdio da će BiH vratiti studente u Nigeriju

Policija u Hrvatskoj početkom ovog mjeseca uhapsila je dvojicu nigerijskih studenata i deportirala ih u Bosnu i Hercegovinu (Arhiva)

Vlasti Bosne i Hercegovine vratit će u državu porijekla dvojicu nigerijskih studenata, Abieju Uchennu Alexandera i Eboha Kennetha Chinedu, potvrdio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah povratka u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug.

Njih dvojica učestvovala su na stonoteniskom takmičenju u Puli, a tokom boravka u Zagrebu, prema njihovim tvrdnjama, uhapšeni su i deportirani u Bosnu i Hercegovinu.

“Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka. Uz njihovu saglasnost, mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, a da ih ne izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.”, rekao je Mektić za N1.

Mogućnost readmisije

Pojasnio je da nije iskorištena mogućnost readmisije, odnosno povratka u državu u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a koju Bosni i Hercegovini u takvim slučajevima garantira sporazum potpisan s Hrvatskom.

“Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za vlastiti život”, rekao je bh. ministar sigurnosti.

Dvojica nigerijskih studenata tvrde da im hrvatska polcija nije dozvolila da objasne kojim povodom borave u Hrvatskoj nego ih je ispratila do granice i pustila u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije