Mektić: Postupci policije su bruka i sramota za Hrvatsku

Dragan Mektić tvrdi da se hrvatska policija bavi krijumčarenjem migranata (Arhiva)

Policija BiH posjeduje dokaze da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svoje teritorije u BiH i da ih pritom zlostavlja, izjavio je danas ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, ocijenivši da je takvo postupanje „bruka i sramota“ za Hrvatsku, prenio je Tanjug.

„Bruka i sramota od jedne evropske države, članice Evropske unije. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i tjera ih na ilegalne migracije. Mi smo na to više puta upozoravali“, rekao je Mektić za televiziju N1.

On je to izjavio povodom snimaka koje je objavila njemačka televizija ARD, uz tvrdnje da oni dokazuju da hrvatska policija migrante koje zatekne nasilno vraća na teritoriju BiH, kršeći time svoje zakone i međunarodne konvencije.

Mektić tvrdi da su sigurnosne agencije u BiH prikupile dokaze koji potvrđuju optužbe njemačke televizije, prenosi Hina. 

“Raspolažemo dokazima da se oni time bave i da fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali da maltretiraju porodice i maloljetnu djecu“, rekao je Mektić.

Hrvatska odbija optužbe

Njemački javni servis ARD prethodno je objavio video-materijal na kojem se, između ostalog, mogu vidjeti hrvatski policajci u blizini granice s BiH, a koji dijelom i uz upotrebu sile (udarci nogom, pendreci) prisiljavaju migrante da se „postroje“, te potom kreću puteljkom u smjeru BiH.

Na snimcima se ne vidi premlaćivanje migranata, za šta su hrvatski policajaci često bili optuživani.

MUP Hrvatske je, povodom snimaka koje su objavili njemački mediji, saopštio da je „sve zakonito postupanje“.

„To nije protjerivanje, nego odvraćanje, potpuno legalan institut“, naveo je u saopštenju MUP Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

„Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske“, naveli su u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, ne radi se o protjerivanju stotina migranata u BiH, već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja.

Izvor: Agencije