Mektić o hapšenju u Sarajevu: Saradnik ISIL-a koristio deset identiteta

Mektić je rekao da je Kandić imao neku vrstu podrške u Bosni i Hercegovini (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić obratio se javnosti na konferenciji za medije tokom koje je govorio o izručenju jednog od najtraženijih saradnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) SAD-u.

Mirsad Kandić u utorak je sa sarajevskog aerodroma specijalnim avionom deportovan u SAD, objavile su agencije pozivajući se na bh. medije.

Mektić je kazao da je riječ o jednom od “najtraženijih terorista u svijetu”, a koga je pronašla OSA u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da je riječ o operaciji koja je trajala nekoliko mjeseci, a koja je završena tako što je Kandić predan vlastima SAD-a, navodi portal Klix.ba.

Kako kaže, riječ je o opasnoj osobi koja je imala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim i samim operacijama ISIL-a, počevši od vrbovanja i provjera osoba koje se priključuju toj organizaciji, pa sve do opskrbe naoružanjem i izrade oružja.

“On je na neki način bio šef obavještajne službe ISIL-a”, rekao je Mektić.

Više identiteta

Mektić je istakao da je Kandić imao više od deset identiteta i da je posljednji put u Bosnu i Hercegovinu ušao pod lažnim imenom Ivan Popović, a da se u Bosni i Hercegovini služio imenom Edin Radončić. Otkrio je da je lociran 4. jula, nakon čega su ga uhapsili pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) u sarajevskom naselju Grbavica.

“Sjedinjene Američke Države su dale nalog za potragu 2014. godine da bi u 2016. godini objavile crvenu međunarodnu potjernicu. Odajem priznanje prije svega OSA-i, ali i drugim sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini”, rekao je Mektić.

On dodaje da je Bosna i Hercegovina dobila niz pohvala od obavještajnih struktura važnih i značajnih zemalja, a sve zbog hapšenja i ekstradicije Kandića. Još je jednom ponovio da Bosna i Hercegovina neće imati nikakve tolerancije prema osobama koje imaju bilo kakve veze s terorizmom, navodi Klix.ba.

Ministar sigurnosti smatra da je Bosna i Hercegovina poboljšala svoj imidž na međunarodnom planu s obzirom na to da je u našoj zemlji “pala ozbiljna teroristička riba”.

“Želim da pošaljem poruku svim lažnim ekspertima da je daleko od stvarnosti ono što oni pišu i objavljuju. Oni žive u 80-im i 90-im godinama te stalno ponavljaju deset imena s ciljem da proizvedu strah među stanovništvom u Bosni i Hercegovini”, kazao je Mektić.

Krio se u Bosni i Hercegovini

On ističe da obavještajno-sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini imaju i kapacitet i opredjeljenje da se suprotstave svakoj terorističkoj prijetnji. Podsjetio je da je Kandić promijenio nekoliko država, od Velike Britanije, Njemačke do Turske, ali da je uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Mektić je kazao da je Kandić imao neku vrstu podrške u Bosni i Hercegovini, ali da o tome ne može govoriti jer se moraju istražiti njegovi kontakti s drugim osobama. Podvukao je da on nije pravio terorističku mrežu u Bosni i Hercegovini, već se krio u toj zemlji.

Kandića, rođenog 1981. na Kosovu, američke vlasti traže zbog dugogodišnjih veza s terorističkim organizacijama.

Nalog za hapšenje Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014, a međunarodna crvena Interpolova potjernica za njim raspisana je 2016. godine.

Od januara ove godine Kandić se skrivao u Bosni i Hercegovini, a početkom jula uhapšen je u Sarajevu i otad se nalazio u ekstradicijskom pritvoru.

Izvor: Agencije