Oglasi

Mektić: Migrantsko šatorsko naselje u Sarajevu bit će rasformirano

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da s institucijama RS-a, kad su u pitanju migranti, nema gotovo nikakvu saradnju.
Mektić je istakao da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo dvije ključne mjere kako bi se adekvatno reagovaloAl Jazeera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je danas u Bihaću s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, lokalnih zajednica, Tužilaštva USK i Kantonalnog suda i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o mjerama koje bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i ostala državna tijela trebala preduzeti kad su u pitanju ilegalni migranti koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, od čega njih 650 u USK.

Nakon što je Vijeće ministara jučer usvojilo Operativni plan hitnih mjera, kojima bi se trebala rješavati cjelokupna problematika vezana za migrante, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da je došao u Unsko-sanski kanton kako bi razgovarao s predstavnicima svih nivoa vlasti i organizacija koje su trenutno uključene u taj problem, prenose bh. mediji.

"Problemi koje ovaj kanton ima sa migrantima posljedica su ilegalne migrantske krize, odnosno migranata koji ulaze u državu na njenoj istočnoj granici i žele da idu u zapadnu Evropu, a uspostavili su nezakonitu rutu, između ostalog, i ovdje preko Bihaća. Oni se u posljednje vrijeme mnogo koncentrišu u ovom dijelu i traže privremeni smještaj. Mi ne možemo dozvoliti da se nezakonite migracije odvijaju, osim da mi upravljamo tim migracijama i procesom", rekao je Mektić.

Istakao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo dvije ključne mjere kako bi se adekvatno reagovalo, a riječ je o zaštiti granice i pružanju adekvatnih uslova onim ljudima koji su već ušli u našu zemlju.

Posebni objekti za migrante

"Drastično povećanje zaštite granice u južnom i istočnom dijelu Bosne i Hercegovine kako bismo spriječili njihov ulazak u državu već od danas poduzimamo. To je ključno i jedino rješenje za krizu. Ja sam mislio da će sve države koje se nalaze na ovoj ruti sjesti i porazgovarati o ovom problemu, no izgleda da se svaka za sebe odlučila da rješava problem onako kako ona želi, a to je da očisti svoje, a problem prebaci u tuđe dvorište. Zbog toga dio cjelokupnog rješenja mora biti i Evropska unija jer je ovo prvenstveno njen, a ne naš problem. Mi trebamo gledati interes Bosne i Hercegovine, a on ne može biti da postanemo destinacija za ove ljude. Druga stvar je da onim ljudima koji su već ušli u Bosnu i Hercegovinu pružimo sve ono što je u skladu sa međunarodnim konvencijama i humanitarnim pravima", rekao je Mektić.

Tom prilikom poručio je da će u Sarajevu vrlo brzo biti rasformirano šatorsko naselje i da se neće dozvoliti ni da u USK migranti odlučuju na kojim će mjestima boraviti.

"To ne mogu biti ni parkovi ni trgovi ni ulice. To će morati biti objekti u kojima će predstavnici zajedničkih institucija i predstavnici USK odlučiti. Oni momentalno borave u Đačkom domu u Bihaću, a sljedećih nekoliko dana donijećemo odluku da li će tu ostati ili biti premješteni u neki drugi objekat. Čuo sam i informacije da neki ne žele doći u Đački dom, već da borave u nekom napuštenom objektu u centru grada. Oni neće moći ostati u tom objektu i otići će tamo gdje mi to odlučimo, jer mi upravljamo ovim procesom. A na tom mjestu ćemo im obezbijediti sav potreban tretman i uslove za boravak", rekao je Mektić.

Na pitanje kakvu saradnju ima s institucijama bh. entiteta Republika Srpska u vezi s migrantima Mektić je rekao da "nema skoro nikakvu saradnju", dok je na pitanje zašto Bosna i Hercegovina ne vraća državljane koji su ilegalno ušli u nju iz susjednih zemalja istakao da je razlog za to to što su se gotovo sve države praktično prestale pridržavati svih sporazuma koje su potpisale iz tog domena.

"Sa Srbijom imamo kakvu-takvu saradnju, no sa Crnom Gorom ta je saradnja nikakva", istakao je Mektić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.