Mektić: Abu Hamza uskoro na slobodi

Mektić kazao da će Abu Hamza i nakon puštanja predstavljati prijetnju za Bosnu i Hercegovinu (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se s direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem.

Zbog povećane opasnosti od terorizma, ali i u kontekstu izbjegličke krize, razmijenjene su sigurnosne informacije i dogovoreno da se u narednom periodu u Službi za poslove sa strancima više pažnje posveti operativnom radu.

S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina usvojila i novi Zakon o strancima, koji je uveliko preuzeo stečevine EU-a, to znatno mijenja i tretman stranih osoba.

Najpoznatiji je slučaj Imada al Husina, Sirijca poznatijeg kao Abu Hamza, koji se nalazi u Imigracionom centru više od sedam godina bez optužbe, zbog toga što se sumnja da je sigurnosna prijetnja BiH.

Protjerivanje iz Bosne i Hercegovine

Prema novom zakonu, on bi uskoro trebao biti na slobodi.

Tim povodom ministar Mektić je potvrdio da bi Abu Hamza mogao biti slobodan za otprilike sedam mjeseci, ali da neće odustati od iznalaženja načina za njegovo protjerivanje.

“Obzirom da smo prihvatili direktivu EU-a, ugradili u naše zakonodavstvo, u kojoj stoji da će najveća mjera moći trajati osam mjeseci, mi ćemo po isteku ovog njegovog rješenja biti u prilici da on bude pušten iz Imigracionog centra, a on će za nas i dalje predstavljati prijetnju po nacionalnu bezbjednost Bosne i Hercegovine i idalje ćemo raditi vrlo aktivno da bude protjeran, odnosno deportovan iz Bosne i Hercegovine”, kazao je Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina je Abu Hamzu pokušala izručiti u rodnu Siriju, što nije bilo moguće, te se obratila drugim zemljama. Međutim, stiglo je 39 odbijenica za njegovo izručenje.

On je tako ušao u osmu godinu boravka u Imigracionom centru.

Izvor: Al Jazeera