Meksiko više ne želi američku vojnu pomoć

Inicijativa 'Merida' pokrenuta je 2008. godine (Reuters)

Meksiko više ne želi pomoć SAD-a u sigurnosnim pitanjima, izjavio je predsjednik ove zemlje Andres Manuel Lopez Obrador, koji se, umjesto toga, nada ekonomskim investicijama u njegovu zemlju i ostatak Centralne Amerike.

Inicijativa “Merida”, pokrenuta 2008. godine, za cilj je imala borbu protiv šverca droge uz pomoć američke vojne opreme, tehničke podrške i obuke policajaca u Meksiku i drugim zemljama Latinske Amerike, koje su do sada u okviru tog plana primile više od tri milijarde dolara.

“Želimo da se inicijativa ‘Merida’ potpuno preorjentira, jer više ne djeluje. Ne želimo saradnju u upotrebi sile, već saradnju u ekonomskom razvoju”, rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za medije.

Meksički lider je ocijenio da bi takve investicije pomogle ne samo u borbi protiv šverca droge, već i u suzbijanju vala migracija.

Nove snage za borbu protiv nasilja i droge

“Predlažemo plan razvoja za jugoistok Meksika i Centralnu Ameriku. Želimo investicije u proizvodne aktivnosti i nova radna mjesta. Ne želimo borbene helikoptere”, naveo je on.

Upitan o rezerviranosti SAD-a prema tom prijedlogu, Lopez Obrador je naveo da u tom pogledu “ima napretka”.

Meksički ministar unutrašnjih poslova Alfonso Duraso je ranije rekao da će se sredstvima iz inicijative “Merida” finansirati Nacionalna garda, nova formacija koju će Lopez Obrador stvoriti za borbu protiv nasilja i šverca droge.

Predsjednik je odbacio te navode te kazao da će Meksiko samostalno finansirati nove snage, koje bi do kraja njegovog mandata 2024. godine trebale brojati 150.000 ljudi.

On je, također, naveo da ne želi američke instruktore za Nacionalnu gardu.

“Naša vojska ima kapacitete, posjeduje centre za obuku”, izjavio je on Lopez Obrador.

Izvor: Agencije