Meksiko: Uhapšeno više od 50 članova kartela

Među uhapšenima je i čovjek zadužen za finansije u narko-kartelu Zetas, Fernando Zurita Herrera (Reuters)

Najmanje 50 osumnjičenih članova ozloglašenog meksičkog narko-kartela Zetas, uključujući i dva policajca, žene i djecu, uhapšeni su na sjeveru Meksika, saopćili su zvaničnici. 

Hapšenje dolazi nakon podizanja optužnice za pranje novca u Sjedinjenim Američkim Državama u utorak protiv Miguela Angela Trevina Moralesa, za kojeg se vjeruje da je drugi čovjek bande, te 13 drugih osoba.

Oni su optuženi da su na hipodromima oprali nekoliko miliona dolara zarade od prodaje narkotika.

Različite uloge

Meskičke vlasti tvrde da nema direktne veze između hapšenja u Meksiku i onog u Sjedinjenim Državama.

U sjevernoj meksičkoj državi Nuevo Leon, koja graniči sa Sjedinjenim Državama, glasnogovornik policije Jorge Domene kazao je da su 52 osobe, uključujući žene i djecu, uhapšene tokom raznih faza racije koja je počela 8. juna.

Osumnjičenici su „imali različite uloge u kriminalnoj grupi, od lidera lokalnih ćelija do ubica i špijuna“, kazao je Domene.

Nuevo Leon je meksička država u kojoj ima najviše pripadnika bande Zetas, koju su 90-ih osnovali dezerteri iz meksičkih specijalnih jedinica.

Njih je kao plaćene ubice unajmio šef moćnog narko-kartela Gulf, Osiel Cardenas Guillen.

Najmanje 50.000 ljudi je ubijeno otkad je predsjednik Felipe Calderon započeo borbu protiv narko-kartela u decembru 2006. Većina žrtava izgubila je živote u borbama između rivalnih bandi.

Izvor: Agencije