Meksiko: U uličnom okršaju sin El Chapa izbjegao hapšenje

Državne snage sigurnosti nadjačane u sukobu s pripadnicima kartela (Reuters)

Bijesna pucnjava odigrala se u četvrtak kasno po noći između snaga sigurnosi i naoružanih članova narko kartela u prijstolnici države Sinaloa, nakon što je propala policijska akcija hvatanja sina uhapšenog “kralja droge” Joaqina – El Chapo Guzmana.

Meksički ministar sigurnosti Alfonzo Durazo izjavio je da su naoružane grupe nadjačale snage sigurnosti, tjereajući na taj način vlasti da odustanu od namjere hvatanja Guzmanovog sina.

Policija u okršaju s pripdnicima narko kartela

Durazo je rekao da je odluka da se on pusti donesena kako bi se spasili ljudski životi.

Reporter Al Jazeere Manuel Rapalo, koji izvještava iz Mexico Citya, javio je kako se čini da su državne snage sigurnosti nadjačane u sukobu.

“Karteli drogom koristili su automatske puške i municiju visokog kalibra protiv policije”, kazao je Rapalo, opisujući nasilje u uličnoj borbi kao “prizore iz filmova”.

Televizijska mreža Milenio izvjestila je nešto ranije da je do pucnjave došlo prilikom hapšenja Ovidia Guzmana, jednog od El Chapovih sinova, za kojeg se pretpostavlja da je preuzeo kontrolu nad jednim dijelom kartela nakon što mu je otac izručen u Sjedinjene Američke Države.

Najkrvaviji obračun u Obradorovom mandatu

Samo nekoliko dana ranije više od 10 policajaca ubijeno je iz zasjede na zapadu meksičke države Michoacan, saopćile su vlasti.

Savezno Ministarstvo za javnu sigurnost saopćilo je da je ubijeno 14 policajaca, dok je Ministarstvo sigurnosti u toj saveznoj državi navelo da je potvrđena smrt njih 13, a da su tri povrijeđena.

Policajci su radili u blizini grada Aguahe kada su naoružani civili na njih otovrili vatru, prenosi Reuters.

Naoružani pripadnici Sinaola narko kartela

Savezno Ministarstvo za javnu sigurnost saopćilo je na Twitteru da će iskoristiti sva sredstva da bi pronašla počinioce jednog od najkrvavijih zločina od kada je na vlast prošlog decembra došao predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador.

Država Michocan već dugo je poprište sukoba između narko-kartela.

Izvor: Al Jazeera i agencije