Meksiko spasio stotine zlostavljane djece

Žalbe roditelja rezultirale policijskom akcijom (EPA)

Meksičke vlasti spasile su 458 djece iz utočišta za napuštene dječake i djevojčice koje je bilo prepuno štetočina. Vjeruje se da su neka djeca i seksualno zlostavljana.

Ured glavnog državnog tužioca je rekao da su policija i vojne snage upale u kuću poznatu kao „La Gran Familia“ (Velika Porodica) u gradu Zamora, nakon što je stiglo najmanje 50 pritužbi na rad te ustanove.

Kućom u zapadnoj provinciji Michoacan, prepunoj štakora, stjenica i buha, upravljala je Rosa Verduzco, koja je trenutno na ispitivanju, kažu vlasti.

U utočištu je živjelo 278 dječaka, 174 djevojčice i šestero male djece, te 138 odraslih ljudi do 40 godina.

„Pronašli smo blizu 500 djece u zaista strašnim uslovima“, rekao je glavni državni tužioc Jesus Murillo.

Očajni uslovi

Pet tužbi roditelja koji su se žalili da im utočište ne želi vratiti djecu navelo je vlasti na reakciju, dodao je on.

Djeca iz utočišta su prosjačila po ulicama, jela u nesanitarnim uslovima i spavala na podu među štetočinama, kažu zvaničnici. Dodali su da su neka djeca pretpjela seksualno zlostavljanje.

Bebe rođene u utočištu su registrovane kao djeca Rose Verduzco, a njihovim roditeljima nije omogućeno učešće u odgoju, rekao je direktor istražne jedinice Tomas Zeron.

Jedan očajni roditelj je Rosi Verduzco ponudio 770 dolara za povratak djeteta, kaže Zeron.

La Gran Familia je osnovana 1947. godine i brine se za djecu koju su napustili problematični roditelji, piše na Facebook stranici utočišta. Nudi i usluge obrazovanja.

Finansije su nabavljali donacijama, kao i od Vladinih institucija.

Izvor: Agencije