Meksiko: Reforma policije zbog korupcije

Predsjednik će Kongresu poslati prijedlog ujedinjavanja često razjedinjenih i brojnih policija u Meksiku (Reuters)

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto predložit će ustavne promjene kojima će se pojednostaviti haotična struktura policije u toj državi, a povod za tu odluku je nedavna otmica i ubistvo 43 učenika učiteljske škole.

Pena Nieto je pod rastućim pritiskom demonstranata da stane ukraj nekažnjivosti i okrutnosti snaga reda, jer su korumpirani policajci 26. septembra u gradu Iguali na jugozapadu države oteli te učenike.

Vlada je objavila kako su lokalni policajci učenike predali narkobandi koja ih je, vjeruje se, ubila i onda im spalila tijela.

U govoru političkim čelnicima Pena Nieto je rekao kako “Meksiko ovako dalje ne može”.

Rijetke istrage

“Nakon Iguale, Meksiko se mora promijeniti”, kazao je i dodao da su reforme usmjerene i ka stvaranju novog zakona za sprečavanje inflitriranja organiziranoga kriminala i za redefiniranje ovlasti u kaznenom sistemu.

Najavio je da će Kongresu poslati prijedlog ujedinjavanja često razjedinjenih i brojnih policija u Meksiku, a naredio je i specijalnu sigurnosnu operaciju na jugozapadu, koji je premrežen narkobandama.

Samo dva posto zločina u Meksiku završi sudskim presudama, a uprkos brojnim optužbama protiv visokih meksičkih zvaničnika na američkim sudovima, rijetki su kod kuće bili i pod istragom, a kamoli na sudu, piše Reuters.

Izvor: Agencije