Meksiko protiv imigranata šalje vojsku na granicu

Meksiko se obavezao i na obračun s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi (EPA)

Meksički dužnosnici potvrdili su da počinju raspoređivanje 6.000 pripadnika Nacionalne garde za pojačanu imigracijsku kontrolu, što je obveza preuzeta u okviru sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama prošlog tjedna koji je zaustavio američke prijetnje carinama na uvoz iz Meksika, javlja AP.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard također su izjavili da je tim od pet dužnosnika, koji uključuje i zapovjednika vojske i ravnatelja zatvora, formiran da provede plan imigracije.

Ebrard je potvrdio da će general Vicente Antonio Hernandez Sanchez početi obilazak južne granice kako bi ubrzao raspoređivanje trupa u tom području, a drugo dodatno raspoređivanje meksičke Nacionalne garde planirano je na granici sa SAD-om. Te bi snage brinule o migrantima vraćenim u Meksiko dok se njihovi zahtjevi za azilom obrađuju na američkim sudovima, navodi agencija.

Meksiko se obvezao i na obračun s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Trump: Najveći dio dogovora nije objavljen

U komentaru na sporazum s Meksikom američki predsjednik Donald Trump rekao je da dio dogovora o migrantima s južnim susjedom tek treba biti u potpunosti objavljen.

“Najveći dio dogovora s Meksikom još nije objavljen”, poručio je Trump na Twitteru bez iznošenja dodatnih detalja, prenio je Reuters.

Upitana o tome koje su to druge strane sporazuma s kojima javnost još nije upoznata, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odbila je odgovoriti. Samo je rekla kako ne želi biti ispred Trumpa ili Obradora u objavi bilo kakvih odluka.

U zajedničkoj, nedavno objavljenoj američko-meksičkoj deklaraciji navodi se da je Meksiko pristao primiti više migranata koji traže azil u SAD-u dok budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

Izvor: Agencije