Meksiko prijeti povlačenjem iz NAFTA-e

Pena Nieto je rekao da će se založiti za očuvanje bescarinske trgovine u okviru NAFTA-e (EPA)

Meksiko bi mogao da se povuče iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako uslovi u ponovnim pregovorima ne budu odgovarali drugoj najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, izjavio je meksički ministar privrede Ildefonso Guajardo.

“Možda neće biti druge opcije. Pristati na manje od onoga što već imamo ne bi imalo smisla”, rekao je on u jednoj televizijskoj emisji odgovarajući na pitanje da li bi Meksiko mogao da izađe iz sporazuma sa Kanadom i SAD-om, javlja Reuters.

“Strategija tog sporazuma treba da bude takva da svi budu na dobitku. Nemoguće je prodati ga (sporazum) ovdje u zemlji, ako nema jasnih benefita za Meksiko”, dodao je.

Američki predsednik Donald Trump je obećao da će se povući iz NAFTA-e, sporazuma, koji je stupio na snagu 1994, ako ne bude mogao da dogovori povoljnije uslove za SAD, u skladu sa američkim interesima.

Očuvanje bescarinske trgovine

Trump je povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), najavivši da će ponovo pregovarati o NAFTA-i “kada dođe vrijeme za to”.

Guajardo i meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray će razgovarati sa Trumpovim visokim savjetnicima ove sedmice u Washingtonu o trgovini, sigurnosti i imigraciji.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i Trump će se sastati krajem januara.

Pena Nieto je jučer rekao da će se založiti za očuvanje bescarinske trgovine u okviru NAFTA-e u pregovorima sa novom američkom vladom, ističući da konkurentnost Sjeverne Amerike treba ojačati.

Izvor: Agencije