Meksiko pretvara kažnjenički otok u obrazovni centar

Savezni zatvori u Meksiku sada nisu popunjeni ni blizu svojih maksimalnih kapaciteta, pa je ukidanje ovog ostrvskog zatvora postalo lakše izvodljivo. (AP)

Meksiko će zatvoriti poznatu ostrvsku kažnjeničku koloniju na obali Pacifika i pretvoriti je u centar za kulturno i ekološko obrazovanje, izjavio je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Savezni zatvor na najvećem od Marijinih ostrva će zbog toga osloboditi oko 200 od oko trenutnih 600 zatvorenika, a ostatak će biti premešten u druge zatvore, prenosi AP.

Zatvor osnovan 1905. godine na Mariji Madre poznat je i zbog perioda zloglasne brutalnosti, kada je Panama zatvorila kaznenu koloniju na ostrvu Koiba 2004. godine, a ova na Marijinim ostrvima ostala poslednja u tom delu.

Predsednik Lopez Obrador je rekao da će novi kulturni centar dobiti ime po Hoseu Revueltasu, koji je tamo bio zatvoren i napisao roman “Zidovi od vode”.

“On predstavlja istoriju kažnjavanja, mučenja i represije koja je trajala više od jednog veka”, rekao je predsednik.

Zatvor za primjerne zatvorenike

On je napomenuo da je poslednja pobuna u ovom zatvoru bila 2003. godine, kada je on bio prekomerno popunjen zatvorenicima, sa njih čak 8.000.

Ekolozi su godinama pokušavali da privole vladu da ukine ovaj zatvor i ostrva pretvori u prirodni rezervat, pošto su čvrsta kontrola i nerazvijenost izvan zatvora pomogli Marijinim ostrvima i drugim bivšim kaznenim kolonijama da očuvaju specifične obalske ekosisteme koji bi inače ustupili mesto plažama ili drugim komercijalnim načinima eksploatacije.

Činilo se da će se 2004. godine to dogoditi pošto je vlada zatvorila deo zgrada i većinu zatvorenika premestila na kopno, ali su iznenada zvaničnici odlučili da pošalju preko 150 zatvorenika nazad uz najavu investicije od dva miliona dolara.

Savezni zatvori u Meksiku sada nisu popunjeni ni blizu svojih maksimalnih kapaciteta, pa je ukidanje ovog ostrvskog zatvora postalo lakše izvodljivo.

Za razliku od svoje mračne istorije koja je podrazumevala težak rad i zlostavljanje za zatvorenike, Marijina ostrva su danas postala zatvor za primerne zatvorenike, koji su uživali više slobode nego u drugim kaznenim ustanovama, a nekima je čak bilo dozvoljeno da žive sa svojim porodicama na ostrvu, prenosi agencija.

Izvor: Agencije