Meksiko pooštrava mjere na granici s Gvatemalom

Meksiko šalje dodatne policijske snage na granicu s Gvatemalom (Reuters)

Meksička vlada pooštrit će sigurnosne mjere na granici s Gvatemalom, na jugu zemlje, javlja Anadolija.

Ministrica unutrašnjih poslova Olga Sanchez Cordero potvrdila je da će pooštriti mjere na oko 370 ilegalnih prelaza na granici Meksiko-Gvatemala. 

Istakla je da će na pogranično područje poslati dodatne snage, a u cilju sprečavanja ilegalnih prelazaka. Cordero nije mogla reći kada će krenuti s implementacijom odluke. 

Meksička ministrica je naglasila da su dobili informaciju o novom konvoju migranata, koji sredinom januara planira ući u Meksiko. 

Više od 7.000 ljudi u novembru prošle godine je iz zemalja Srednje Amerike krenulo prema SAD-u i stiglo do meksičkog grada Tijuane.

Cilj SAD

Mnogi migranti odlučili su se na bijeg iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a kao glavne razloge navode siromaštvo, nasilje i tiraniju.

Uprkos upozorenjima da će biti privedeni, odlučni su ući u SAD.

Pripadnici granične policije SAD-a u novembru su protiv migranata, među kojima su se nalazili i maloljetnici, koristili suzavac, u namjeri da ih spriječe da pređu granicu.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je saopćio kako nijednom migrantu iz konvoja koji je iz Srednje Amerike krenuo prema SAD-u, neće biti odobren ulazak u zemlju, osim ako to sud ne naredi.

Izvor: Agencije