Meksiko odbacuje američki pritisak zbog migranata

Veliki broj ljudi, uključujući porodice i žene s djecom, krenuo je iz Hondurasa prema SAD-u (EPA)

Meksiko odbacuje pokušaje pritiska iz Bijele kuće nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će zatvoriti južnu granice Sjedinjenih Američkih Država kako bi spriječio “navalu” migranata, uključujući karavanu migranata koja čeka na meksičkoj granici i želi doći do SAD-a.

Meksički ministar unutarnjih poslova Alfonso Naverette u parlamentu je rekao da želi “jasno” poručiti vladi SAD-a da “odbacuje svaki pokušaj pritiska da mijenja zakonski okvir jer to nećemo učiniti”.

Meksička je vlada također rekla da će od UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) zatražiti pomoć oko pitanja karavana i nalaženja “humanitarnog” rješenja za migrante.

Najmanje tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u prošle subote, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.

Trumpove prijetnje

Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili zatražiti vizu za prolaz do američke granice.

Policajci na granici neće odbiti migrante, rekao je čelnik policije Manelich Castilla meksičkoj televiziji Foro, te dodao da im je samo dana uputa da “zadrže” karavanu.

Navarette je rekao da neće svi migranti ispuniti kriterije za dobivanje izbjegličkog statusa ali da će Meksiko pokušati osigurati “humanitarnu zaštitu i ljudska prava” za najveći mogući broj ljudi.

Trump je u međuvremenu zaprijetio da će razmjestiti američku vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene da zaustavi velike skupine migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

“Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj nasrtaj – a ako to ne može pozvat ću američku vojsku i zatvoriti južnu granicu”, upozorio je Trump na Twitteru.

Smatra da marš migranata usmjeravaju demokrati, optuživši ih da podržavaju otvaranje granica jer su usvojili zakone koje smatra popustljivim.

Pitanje migranata otvoreno pred izbore

U travnju je zbog slične skupine migranata, koji su nazvani “karavana”, Trump zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim skupinama migranata zabrani ulazak u SAD.

I neimenovani su Trumpovi suradnici rekli novinarima kako se karavana migranata “nije pojavila sama od sebe”, te smatraju da tu postoji politički aspekt “čiji cilj je sijati kaos i razdor”.

Od dolaska Trumpa na vlast, američka administracija je zaoštrila migrantsku politiku. Trump stalno ponavlja kako želi izgraditi zid na granici s Meksikom, ali nije uspio osigurati da se u Kongresu odobre sredstva kako bi se taj projekt realizirao.

Pitanje migranata bila je jedna od glavnih tema iz Trumpove predsjedničke kampanje, koja je pridonijela njegovoj pobjedi 2016. godine.

Sad je ponovno pokrenuo pitanje migranata, jer se bliže američki izbori za Kongres na kojima bi republikanci mogli izgubiti većinu u Senatu ili u Predstavničkom domu.

Izvor: Agencije