Meksiko dodijelio visoki orden Trumpovom zetu

Jaredu Kushneru je priznanje dodijeljeno na marginama samita G20 u Argentini (EPA)

Meksička vlada je dodijelila zetu američkog predsjednika, Jaredu Kushneru najviše priznanje te države koje se daje strancima.

Dodjela Ordena astečkog orla Kushneru izazvalo je burne reakcije u Meksiku, gdje su mnogi ljuti zbog Trumpovih uvredljivih komentara o Meksikancima i njegovih obećanja da će izgraditi zid na granici s Meksikom, javio je AP.

Priznanje je ranije uručivano osobama kao što su dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabriel Garcia Marquez i nekadašnji južnoafrički predsjednik Nelson Mandela.

I američki predsjednik Trump je prisustvovao ceremoniji uručenja ordena na marginama summita G20 u Argentini.

Meksički dužnosnici su naveli da je Kushner zaslužio priznanje zbog svog rada u pregovaračkom procesu oko trgovinskog sporazuma koji su ranije danas potpisali Meksiko, SAD i Kanada.

Sporazum umjesto svađa

Potpisani sporazum je zapravo dorađeni dokument o slobodnoj trgovini, čime je zamijenjen gotovo 25 godina star “Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini” (NAFTA).

Razgovori između država trajali su više od godinu dana te su često bili napeti, pogotovo između SAD-a i Kanade.

Potpisivanje sporazuma ima za cilj ostaviti neke od najgorih svađa po strani.

Dokument su potpisali američki predsjednik Donald Trump, kanadski premijer Justin Trudeau i meksički predsjednik na odlasku Enrique Pena Nieto.

Potpisi su za sada simbolični, jer nacionalni parlamenti moraju potvrditi sporazum, moguće tek za nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije