Oglasi

Meksiko: Deseci mrtvih u pobuni u zatvoru

U neredima koji su izbili u zatvoru Topo Chico u sjevernoj meksičkoj državi Novi Leon ubijeno je pedesetak ljudi, a neki zatvorenici su pobjegli.
Policijska vozila patroliraju ulicama oko zatvora Topo ChicoAFP/Getty

U sukobima koji su u četvrtak ujutro izbili u zatvoru u sjeveroistočnom Meksiku ubijeno je više desetaka ljudi, samo nekoliko dana prije planirane posjete pape Franje drugom zatvoru, koji se nalazi nešto sjevernije.

U programu televizije Milenio objavljeno je da je u neredima koji su u zoru izbili u zatvoru Topo Chico u sjevernoj meksičkoj državi Novi Leon ubijeno pedesetak osoba te da se vjeruje kako su neki zatvorenici pobjegli.

Rodbina zatvorenika policiji je rekla da se rano ujutro čula pucnjava te da su vidjeli požar.

Pobune sa smrtnim ishodom

Televizija Milenio je prikazala policijska vozila kako patroliraju ulicama oko zatvora.

Državna uprava Novog Leona putem Twittera je poručila da je stanje u zatvoru pod kontrolom, no nije objavila pojedinosti o tome šta se dogodilo u zatvoru Topo Chico.

Incident je posljednji u nizu pobuna sa smrtnim ishodom koje posljednjih godina potresaju pretrpane meksičke zatvore.

Papa Franjo u prvu posjetu Meksiku trebao bi doputovati u petak.

Za iduću sedmicu je predviđena njegova posjeta zatvoru smještenom u pograničnom gradu Juarezu, koji je bio na glasu kao jedno od mjesta s najviše nasilja u svijetu.

Srozan ugled države

Papa će posjetiti neke od najsiromašnijih i najnasilnijih kutaka Meksika u svojoj prvoj posjeti toj državi, a otići će i na sjevernu meksičku granicu kako bi govorio o muci izbjeglica koje se trude doprijeti do Sjedinjenih Američkih Država.

Više od 100.000 ljudi ubijeno je u meksičkim narkoratovima u posljednjoj deceniji.

Ugled države dodatno je srozan neriješenim slučajem 43 oteta i vjerovatno ubijena studenta prije dvije godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.