Meksiko: Dan mrtvih inspiriran filmom

Dan mrtvih u Meksiku je prilika za slavlje. Davno prije dolaska španjolskih osvajača, vjerovalo se da jednom godišnje duše mrtvih posjećuju svijet živih, gdje su ih najbliži dočekivali hranom i svijećama.

Ove godine, u Mexico Cityu održana je velika parada inspirirana posljednjim filmom o Jamesu Bondu.

U centru Mexico Cityja, parada u čast mrtvih. Prva takva parada povodom Dana mrtvih, s mnoštvom detalja, od vremena prije dolaska Španaca, preko doba kolonizacije do modernog doba.

Hiljade su izašle na glavni bulevar Mexico Cityja kako bi posmatrale spektakl.

“Došla sam iz poštovanja prema našim običajima. Smijemo se smrti u lice. Ponekad smo zbog nje tužni, ali uglavnom je prihvatamo kao normalni dio života”, kazala je Yulisma Sandoval, stanovnica Mexico Cityja.

“Sedmicama sam čekala paradu. Volim ove lutke, lobanje, kulturni aspekt… Fasciniraju me. Oduševljena sam paradom, ispunila je moja očekivanja”, rekla je Flor Alvarez, stanovnica Mexico Cityja.

Inspiracija filmom Spectra

A parada je inspirirana Hollywoodom. Prva scena posljednjeg filma o Jamesu Bondu “Spectre” snimana je ovdje. Gradske vlasti odlučile su iskoristiti publicitet, nadajući se da će vremenom početi privlačiti turiste iz cijelog svijeta.

“Cilj je podijeliti s ljudima dio naše kulture i upoznati ih s jednom od najvažnijih meksičkih tradicija. Želimo da ovaj događaj postane dio javnog života, nešto što će nas ujediniti kao zajednicu”, kazala je Gabriela Lopez, ministrica kulture Mexico Cityja.

U Meksiku se Danom mrtvih slavi život i uči da treba uživati u svakom njegovom trenutku.

Također je prilika da se oda počast mrtvima, koji u jednoj noći u godini posjećuju svoje najbliže.

“Iako zvanično obilježavanje Dana mrtvih počinje tek narednih dana, deseci hiljada ljudi već su na glavnom trgu Mexico Cityja, gdje čekaju završni dio parade. Mnogi se nadaju da će ovaj događaj postati nova tradicija”, javlja reporter Al Jazeere David Mercer.

Meksikanci su uvijek bili fascinirani smrću. Skeleti ovdje nisu samo gomila kostiju. Naročito u ovo doba godine, za Meksikance su mnogo više od rekvizita i ukrasa.

Izvor: Al Jazeera