Meksiko: Bolivijski agenti okružili rezidenciju ambasadora

Meksiko je nakratko dao azil doskorašnjem predsjedniku Bolivije Evu Moralesu (EPA)

Meksiko je objavio da je 150 obavještajnih agenata Bolivije okružilo rezidenciju meksičkog ambasadora u La Pazu i pokušalo da pretrese njegovo vozilo.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je dolazak agenata u oblast oko rezidencije počeo tokom vikenda i navelo da su njihovim prisustvom i pokušajem pretresa diplomatskog vozila prekršene diplomatske garancije, prenosi Beta.

Meksiko je nakratko dao azil doskorašnjem predsjedniku Bolivije Evu Moralesu, koji je podnio ostavku pod pritiskom vojske i sklonio se u tu zemlju, u čijoj je ambasadi u La Pazu utočište našlo i gotovo 30 Moralesovih pristalica.

Nalog za hapšenje

Poteze nove privremene vlade Bolivije Meksiko je ocijenio kao neprihvatljive, u otvorenom pismu Organizaciji američkih država.

Ljevičar Morales je podnio ostavku 10. novembra nakon što ga je vojska pozvala da to učini, poslije višesedmičnih protesta započetih zbog Moralesovog proglašenja pobjede na oktobarskim predsjedničkim izborima u Boliviji, na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandidira.

Tužioci u glavnom gradu Bolivije izdali su prošle sedmice nalog za hapšenje Moralesa, optužujući ga za pobunu i terorizam.

Izvor: Agencije