Meksiko blokirao račune krijumčara migranata

Uočena je povezanost prolaska karavana s migrantima i novčanih doznaka iz Srednje Amerike, Afrike, SAD i Velike Britanije (EPA)

Meksiko je blokirao bankovne račune dvadesetak ljudi osumnjičenih za povezanost s trgovinom ljudima i organiziranjem ilegalnih karavana migranata, javlja AFP.

Prema navodima meksičkog Ministarstva financija, obavještajna služba identificirala je 26 osumnjičenih te je evidentirala prebacivanje novca od listopada 2018. godine kada su se i počele kretati prve karavane iz Srednje Amerike prema granici sa SAD-om.

Sumnjalo se da migranti ilegalno plaćaju svoje prijevoznike, a zatim je uočena povezanost prolaska karavana s migrantima i novčanih doznaka iz Salvadora, Hondurasa, Gvatemale, Kameruna, SAD-a i Velike Britanije, navelo je ministarstvo.

Meksiko upravo pokušava izbjeći kaznene carine koje Washington namjerava uvesti optužujući ga da nedovoljno kontrolira priljev ilegalnih migranata. SAD je zaprijetio da će uvesti pristojbu od pet posto na svu robu iz Meksika, a taj postotak bi do listopada mogao postupno porasti do 25 posto.

Trump nezadovoljan napretkom

Iako su se pregovarači sastajali u Washingtonu kako bi spriječili krizu, američki predsjednik Donald Trump je upozorio kako napredak koji je ostvaren nije “niti blizu dovoljan”.

U međuvremenu je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio da će tokom vikenda otputovati u pogranični grad Tijuanu kako bi “obranio dostojanstvo Meksika” pred američkim prijetnjama carinama.

“To je čin jedinstva kojim se brani dostojanstvo Meksika i pokazuje prijateljstvo prema ljudima iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Lopez Obrador o svojim planovima.

Potvrdio je i da se razmatraju “sve opcije” ukoliko se Trump odluči ostvariti prijetnju.

“Naš stav je da očuvamo, prije svega, prijateljstvo s ljudima Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Lopez Obrador.

Izvor: Agencije