Meksikanci tuže Walmart zbog ubistva u prodavnici u Teksasu

Osumnjičeni napadač rekao je policiji da je ciljao Meksikance (EPA)

Desetoro meksičkih građana podnijelo je tužbu protiv američkog trgovačkog lanca Walmarta zbog pucnjave u kojoj je u trgovini u američkom pograničnom gradu El Pasu u Teksasu u augustu ubijeno osam Meksikanca i još toliko ih ranjeno, prenosi Hina.

Skupina građana tužbu je podnijela, smatrajući da Walmart nije poduzeo potrebne mjere kako bi zaštito potrošače, izvijestilo je meksičko Ministarstvo vanjskih poslova.

Osumnjičeni napadač rekao je policiji da je ciljao Meksikance u augustovskom smrtonosnom pohodu u kojem je ukupno ubijeno 22-oje ljudi s obje strane granice.

Trgovac mora snositi odgovornost

Meksičko ministarstvo navelo je da je tužba podignuta pred državnim sudom u El Pasu kako bi trgovac snosio odgovornost zbog nepoduzimanja razumnih i potrebnih mjera u zaštiti kupaca.

Podnositelji putem tužbe ne traže samo pravdu za sebe nego i sigurnost za širu javnost, stoji u izjavi meksičkog ministarstva.

Glasnogovornik Walmarta rekao je da tek trebaju vidjeti tužbu na koju će odgovoriti na sudu.

“Nikad nećemo zaboraviti ovaj tragičan događaj i izražavamo sućut svima koji su pogođeni tim napadom”, poručili su iz kompanije, navodeći da im je sigurnost glavni prioritet i da jako brinu o svojim suradnicima i kupcima.

Izvor: Agencije