Meksički karteli ‘gori od ISIL-a’

Više od 250.000 Meksikanaca je ubijeno u rastućem nasilju koje je zahvatilo zemlju od 2007. (EPA)

Ljutiti srodnici devet američkih državljana masakriranih na teritoriji kriminalnih organizacija u sjevernom Meksiku pozvali su vladu da prihvati američku pomoć da unište narko kartele, za koje je jedna ožalošćena članica porodice rekla da su “loši ili gori od grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)”, prenosi Reuters.

Sahrane tri majke i šestero djece su se održale u Meksiku u četvrtak nakon što je vlada saopćila da su se našli u razmjeni vatre tokom sukoba za teritoriju između kartela Juarez i njihovih rivala iz kartela Sinaloa u ponedjeljak.

Žrtve su članovi tri porodice s dvojnim američko-meksičkim državljanstvom, članovi mormonskih zajednica osnovanih u sjevernom Meksiku prije nekoliko decenija, a porodica i prijatelji ubijenih su prevalili hiljade kilometara kako bi im odali posljednju počast.

Tuga i bijes su zahvatili ožalošćene rođake, a neki su pozvali meksičkog čelnika Andresa Manuela Lopeza Obradora da prihvati ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa da razbije bande.

“Zaista vjerujem da su karteli u Meksiku prešli na drugi nivo varvarizma, da su loši ili gori od ISIL-a. ISIL ima ideologiju”, rekla je Rosa LeBaron (65), čiji rođaci, nećaci i nećakinje su ubijeni u napadima. “Ovi sicariosi (ubice), zbog čega to rade? Zbog pohlepe i čistog zla”.

Strana pomoć

Ona je rekla da bi Meksiko trebao da pređe preko ponosa i da prihvati vanjsku pomoć od susjedne zemlje ili međunarodne koalicije, poput Ujedinjenih naroda, kako bi iskorijenili kartele.

“Ovo je van razuma, živimo kao da smo u Afganistanu, 100-injak kilometara od američke granice”, rekla je LeBaron.

Više od 250.000 Meksikanaca je ubijeno u rastućem nasilju koje je zahvatilo zemlju od 2007, a mnogi od njih su žrtve nasilja povezanog s drogom.

“Moraju izbrisati ove negativce iz Meksika baš poput koalicije koja ide u Siriju i na takva mjesta”.

Julian LeBaron, još jedan rođak žrtava i lokalni aktivist, rekao da je da bi objeručke prihvatio vanjsku pomoć da se pronađu ubice, dodavši da ne misli da je meksička vlada u stanju da zaustavi nasilje i nekažnjavanje.

“Ako Sjedinjene Američke Države ili Kanada ponude da nam pomognu, ili ako nam vanzemaljci ponude da nam pomognu, naravno da ćemo to prihvatiti”, rekao je on lokalnoj informativnoj stanici Uno TV. “Institucije su korumpirane, trule su do srži”.

Predsjednik Lopez Obrador je kazao da vjeruje da Meksiko može riješiti svoje sigurnosne probleme bez strane “intervencije”, ali je također otvorio vrata za saradnju sa FBI, dok god nije narušen nacionalni suverenitet zemlje.

Odbojnost i ogorčenje

Pokolj žena i djece u njihovim automobilima na zabačenom zemljanom putu na graničnoj državi Sonora je izazvao odbojnost i ogorčenje u Sjedinjenim Američkim Državama dok se Trump priprema za kampanju za reizbor u 2020. godini.

Jedan republikanski senator, Josh Hawley iz Missourija, reagirao je na Twitteru kazavši da SAD treba uvesti sankcije meksičkim zvaničnicima “koji neće da se suprotstave kartelima”.

Republikanski senator Tom Cotton iz Arkansasa kazao je ranije ove sedmice za Fox News da “jedino što može da suzbije metke jeste više i veći meci”, sugerirajući da bi SAD možda morao da intervenira.

Ubistva dolaze nakon masovnih pucnjava koje stvaraju rastući pritisak na Lopeza Obradora da ispuni obećanja iz kampanja 2018, da će okončati višegodišnje nasilje.

Međutim, on je odbio da zauzme čvršći stav sa bandama, umjesto toga provodeći strategiju nesukobljavanja koju on naziva “zagrljaji, a ne meci”, te tvrdi da može okončati nasilje posvećujući pažnju ključnim uzrocima kriminala kao što su siromaštvo i nezaposlenost.

Adrian LeBaron, čija kćerka i unuci su ubijeni u napadu, podržao je stavove nekoliko drugih rođaka, koji su kazali da imaju malo povjerenja u meksički pravosudni sistem i saveznu vladi, ali da se još nadaju da će zemlja suočiti sa izazovom.

“Volim Meksiko i ovo se desilo u Meksiko  i ova djeca su Meksikanci”, rekao je on. “FBI, cijeli svijet, gore do želje da nešto učine, ali to ne bi bilo uredu… mi bismo trebali da budemo u stanju da to učinimo”.

Izvor: Agencije