Meksička Vlada građanima: Ne žalite se na probleme

Videospot državne službe u Meksiku izazvao je val nezadovoljstva. U njemu Vlada te zemlje građanima sugerira da se prestanu žaliti na probleme. A taj potez rezultirao je još brojnijim pritužbama.

Promotivni spot Vlade Meksika prikazuje radničku klasu te zemlje. U videu jedan stolar sluša kolegu koji se žali na Vladine kontroverzne reforme. Naposlijetku ga prekida rečenicom izgovorenom u slengu: “Prestani se žaliti!” Međutim, ta rečenica razljutila je mnoge Meksikance.

“Kad bi rješavali probleme, ne bismo se žalili”, smatra računovođa Jorge Garcia.

“Kao da nas ismijavaju, jer znaju da će to iznervirati mnoge. Ali, isto tako, mnogi će reći da reforme pomažu”, kaže Horacio Velasco.

“Kako da se ne žalimo kad je toliko toga pogrešnog u ovoj zemlji?”, pita se urednik David Martinez.

Dominiraju korupcija i nekažnjavanje

Korisnici Twittera reagirali su na ovu temu dugačkom listom žalbi na zemlju u kojoj dominiraju korupcija i nekažnjavanje. Nekoliko sati kasnije video je skinut.

Posljednja je to u nizu prepreka za predsjednika Enriquea Pena Nietu. Nieta je na vlast došao zahvaljujući orkestriranom pojavljivanju na tradicionalnim prorežimskim TV postajama u Meksiku.

“Ali, svijet interneta bilo je teže ukrotiti. Sve veći broj meksičkih građana u tom svijetu postao je odskočna daska za prosvjede protiv korupcije i nesposobnosti Vlade”, izvještava reporter Al Jazeere John Holman.

Prije godinu dana uhićena su 43 studenta. Masovne prosvjedne šetnje velikom su se brzinom organizirale putem društvenih mreža, dok je reakcija Vlade bila prespora. Naknadno su uslijedili pokušaji okretanja društvenih mreža u korist predsjednika, poput pokušaja pobijanja glasina da je maraton trčao u različitim čarapama.

Ili posljednje mrlje njegove administracije, koja poručuje: “Dosta je više vaših pritužbi.”

Izvor: Al Jazeera