Meksička policija našla radioaktivni kamion

Kamion je pronađen blizu mjesta gdje je i ukraden, ali izvan glavnog grada Ciudad de Mexica (AP)

Meksička policija pronašla je kamion za koji sumnja da su ga ukrali obični lopovi, a koji je nosio opasan radioaktivni medicinski materijal.

Sjedinjene Države navode da se radioaktivni materijal može upotrijebiti u proizvodnji „prljave bombe“, potvrdio je dužnosnik meksičke Vlade.

Kamion je pronađen blizu mjesta gdje je i ukraden, ali izvan glavnog grada Ciudad de Mexica, rekao je dužnosnik koji je tražio da ostane neimenovan, no nije mogao reći da li je teret bio u kamionu.

Ipak, Reuters doznaje kako su lopovi izvadili materijal iz zatvorenog kontejnera, te da su izloženi opasnoj količini radijacije, zbog čega bi, upozoravaju stručnjaci, mogli i umrijeti.

Plan je da se radioaktivni materijal vrati u zapečaćeni kontejner što prije.

Prevozio kobalt-60 iz Tijuane

Kamion je ukraden u ponedjeljak dok je prevozio kobalt-60 iz bolnice u gradu Tijuani na sjeveru zemlje u skladište radioaktivnog otpada, potvrdili su ranije meksički dužnosnici i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) UN-a.

„U trenutku kada se dogodila krađa radioaktivni materijal je bio pravilno zaštićen. Međutim, mogao bi biti potencijalno iznimno opasan ukoliko se zaštita ukloni ili ošteti“, upozorila je IAEA.

Naveli su i to kako se ukradena radioaktivna tvar ne može upotrijebiti za izradu konvencionalne nuklearne bombe, no i upozorili da se u teoriji može iskoristiti u izradi tzv. prljave bombe, ukoliko se kombinira s konvencionalnim eksplozivom.

Izvor: Agencije