Meksička država Sonora traži zatvaranje granice sa SAD-om

U Meksiku je od korona virusa preminulo gotovo 30.000 ljudi (EPA)

Meksička država Sonora zatražila je od savezne vlade da privremeno zatvori granicu za sve prelaske iz Sjedinjenih Američkih Država koji nisu neophodni, prenosi Tanjug Guardian.

Meksička država na granici sa SAD-om zatražila je privremeno zatvaranje granice zbog porasta broja zaraženih u Arizoni, američkoj saveznoj državi na jugu.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su brojale više od 55.000 novih slučajeva COVID-a 19, što je najveći dnevni porast koji je ikada zabilježila ijedna država, prenosi Hina.

Zbog naglog porasta broja slučajeva korona virusa u SAD-u tokom protekle sedmice pod povećalo je došlo upravljanje krizom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Nekoliko guvernera obustavilo je planove ponovnog otvaranja svojih država nakon strogih blokada.

U SAD-u je broj oboljelih u četvrtak bio 55.274, čime je nadmašen prethodni dnevni rekord od 54.771 koji je Brazil postavio 19. juna.

Prije samo dvije sedmice, SAD je bilježio gotovo 22.000 novih slučajeva dnevno. Zadnjih sedam dana imao ih je dnevno više od 40.000, pokazuju rezultati.

Broj novih zaraza u proteklih je 14 dana porastao u 37 od 50 američkih država u odnosu na prve dvije sedmice u junu.

U Meksiku je tokom posljednja 24 sata zabilježeno 6.741 novooboljelih, što predstavlja rekordan broj novih slučajeva u jednom danu u toj zemlji.

Broj zaraženih

Prema podacima ministarstva zdravlja, ukupno je oboljelo gotovo 240.000 ljudi.

Meksiko je sada prestigao Iran, pa je sada na desetom mjestu po broju zaraženih korona virusom, navodi Reuters, a prenosi Tanjug.

Tokom posljednja 24 sata preminulo je još 679 osoba, čime je od korona virusa ukupno preminulo gotovo 30.000 ljudi.

Zamjenik ministra zdravlja Hugo Lopez-Gatell rekao je da vlasti sada pregledaju podatke preminulih čija je smrt povezana sa infekcijom korona virusom, pa smatraju da bi taj broj mogao da bude i mnogo veći.

Zvanični broj preminulih mogao bi da poraste kada takvi slučajevi budu identificirani, rekao je on.

Izvor: Agencije