Oglasi

Meka: Zaustavljeno pola miliona hadžija bez viza

Saudijske vlasti onemogućile su ulazak na sveta mjesta osobama koje nisu posjedovale potrebne dozvole.
Tokom obreda hadža u gradu će biti angažirano više od 100.000 pripadnika snaga sigurnostiReuters

Zbog neposjedovanja potrebnih dozvola približno pola miliona osoba nije moglo ući u Meku kako bi obavile hadž.

Te osobe nisu mogle ući u Meku jer prilikom sigurnosnih provjera na ulazu u grad nisu posjedovale ulazne vize za hadž i potrebne dozvole, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornik saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Mansur Et-Turki kazao je na konferenciji za medije da je dolazak budućih hadžija na sveta mjesta protekao vrlo uspješno.

Ipak, istakao je da u Meku nije moglo ući blizu 459.000 osoba jer, kako je kazao, nisu imale potrebnu vizu za hadž.

Naglasio je da su poduzete sve mjere kako ne bi došlo do meteža, dodajući da će dešavanja u gradu biti praćena i pomoću 17.000 sigurnosnih kamera.

Sprečavanje zaraznih bolesti

Tokom obreda hadža u gradu će biti angažirano više od 100.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Glasnogovornik Ministarstva za hadž Saudijske Arabije Hatem bin Husein Kadi rekao je da 19.500 autobusa prevozi buduće hadžije.

Meshal bin Abdurrahman Rubeyan iz ministarstva zdravstva je rekao da su vlasti provele sve potrebne kontrole kako bi spriječile zarazne bolesti.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.