Meka: Kao u prvim danima poslanstva

Projekt obuhvata 'dinamičnu enciklopediju' života poslanika Muhammeda, kažu organizatori (Al Jazeera)

Piše: Amin Mohamed Hable

MEKA – Samim ulaskom na izložbu o zaostavštini poslanika Muhammeda obuzima vas osjećaj kao da ste se vratili u prve dane poslanstva te da šetate ulicama Meke koje vode između kuća toga vremena, tražeći tragove poslanika Muhammeda po putevima i dolinama.

U jednom trenutku penjete se do pećine Hira ili hodate do planine Thawr ili ste na putu hidžre – Poslanikovog preseljenja iz Meke u Medinu.      

Zatim stižete do Medine, grada poslanika Muhammeda. Tu se upoznajete sa prvim godinama formiranja države i njenim glavnim karakteristikama…

U svakom slučaju, ovo mjesto nećete napustiti bez uspomena, korisnih informacija; možda ćete neka svoja saznanja potvrditi, a možda i ispraviti.  

Projekt „Mir s tobom, Božiji vjerovjesniče“, za čije je pokretanje i nadzor zadužen Nasser bin Musfir al-Qurashi al-Zahrani, predstavlja, prema riječima odgovornih, najveći projekt čiji je cilj pružanje mogućnosti za upoznavanje sa životom poslanika Muhammeda te svim onim što je vezano za njega: od materijalnih do svih drugih tragova.

Dinamična enciklopedija

Prezentiranje njegovog života i ličnosti uključivat će vremenske i prostorne odrednice, zaostavštinu i ambijent koji će nas uvesti u materijaliziranu dinamičnu enciklopediju.

Možemo zaploviti vjerovjesničkom historijom i njegovim poslaničkim životom te se upoznati sa stvarima i elementima koji datiraju iz perioda poslanstva, ili u stvarni svijet u kojem je živio Vjerovjesnik u Meki i Medini. 

Izložba pruža mogućnost upoznavanja sa načinom života Poslanika i njegove porodice, odnosno značajkama njegovog života u miru i ratu, zatim načinom na koji se ponašao u određenim situacijama.

Time se stječe uvid u to šta je poslanik Muhammed jeo ili pio, ali i u ostale situacije iz njegovog života.

Osim virtualnih prikaza predmeta u njegovom posjedu, muzej obiluje i desecima slika o njegovoj poslaničkoj praksi i životopisu, kao i kazivanja o prethodnim vjerovjesnicima.   

Al-Zahrani kaže da projekt „Mir s tobom, Božiji vjerovjesniče“ sadrži različite dimenzije s ciljem upoznavanja sa životom poslanika Muhammeda shodno onome što je dostupno, brojnim sredstvima i materijalnim tragovima koje projekt upoznavanja sa ličnosti poslanika Muhammeda treba obuhvatati.

Savremena tehnologija

Projekt se temelji na nekoliko modusa, uključujući i satelitski kanal, biblioteku, univerzitet, izložbe i muzeje. Ideja se zasniva na tome da se proizvede sve ono što je poslanik Muhammed koristio, posjedovao ili spomenuo. To će se zatim prezentirati u skladu sa najnovijom savremenom tehnologijom.

Deseci državnika, mislilaca i vjerskih učenjaka imali su priliku posjetiti izložbu. Zahvalili su i uputili pohvale svima koji su zaduženi za realizaciju projekta.

Al-Zahrani naglašava da je, nakon što je projekt veoma lijepo prihvaćen, odlučio ga pretvoriti u zadužbinu.

Nada se da će projekt doprinijeti pružanju ispravne slike o islamu i njegovoj ljepoti te da će na taj način doprinijeti širenju ljubavi prema poslaniku Muhammedu.

Projekt predstavlja i cjelokupni ambijent u kojem je poslanik Muhammed živio, počevši od Časnog harema pa da Kabe, između brežuljaka Safe i Marwe, od naroda koji je držao pod blokadom Banu Hashim pa sve do centralnog groblja Al-Baqi’, nedaleko od mjesta gdje je ukopan.

Prema svemu sudeći, život idejnog pokretača ovog projekta ispunjen je ljubavlju prema Poslaniku. O tome svjedoči i mnogo truda uloženog u osmišljavanje samog projekta te više od 4.000 stihova koje je ispisao u čast poslanika Muhammeda.

Izvor: Al Jazeera