Meho Kodro o četvrtfinalu LP-a: Unitedu ništa ne ide u korist protiv Barcelone

Kodro tvrdi da je u duelu dva velikana sve na strani Barcelone

Barcelona, Liverpool, Manchester City i Juventus; ako bude prema procjeni Mehe Kodre, ove četiri ekipe trebale bi činiti postavu za ovogodišnje polufinale Lige prvaka, za koje borba počinje u utorak navečer.

Prve će na teren istrčati ekipe Tottenhama i Manchester Cityja, te Liverpoola i Porta, a u srijedu slijede dueli Ajaxa i Juventusa te Manchester Uniteda i Barcelone.

Upravo će ovaj posljednji par biti u centru pažnje.

Dva tima zajedno imaju osam titula prvaka Evrope, iza sebe imaju 11 okršaja u evropskim kupovima, a svaki je zaslužio posebnu priču.

United je u finalu Kupa kupova 1991. u Rotterdamu pobijedio 2:1, no činjenica da je Barca put do naslova evropskog prvaka 2009. i 2011. prokrčila finalnim trijumfima upravo nad Unitedom (2:0 i 3:1) statistički je čini uspješnijim od Engleza.

Barcelona neće teret favorita

Meho Kodro, jedini Bosanac i Hercegovac koji je nosio dres Barcelone, u kojem je u sezoni 1995/96, kada je trener bio Johann Cruijff, postigao devet ligaških golova, uključujući i dva protiv Reala, Barceloni daje mnogo više prednosti, ne samo zbog vlastitih emocija nego zato što je, kako kaže, sve na njenoj strani.

Barcelona je pobijedila Manchester United u finalu Lige prvaka 2009. i 2011. godine

“To su ogromni klubovi, velikani svjetskog fudbala, ali ovaj put mislim da je definitivno sve na strani Barcelone. U posljednje vrijeme su mnogo uspješniji u međusobnim duelima s Unitedom, u ligi iza sebe imaju sjajnu seriju, u svačionici je odlična atmosfera, a ako tome dodamo i kvalitet, onda ne postoji ništa što bi išlo u korist Uniteda”, misli Kodro.

No, koliko god se u ovom trenutku činila boljom, Barcelona, kako navodi bivši igrač Veleža, duel ne dočekuje u oblacima.

“Koliko vidim, jako su oprezni. Neće preuzeti teret favorita jer su svjesni toga da je United ipak veliki klub, koji, mada ne dominira igrom, zna doći do cilja”, kaže Kodro.

Ajax zaokružio raspad Reala

Za njega je ulazak Uniteda u četvrtfinale podvig nakon velikog povratka protiv Paris Saint-Germainea, ali tu bi, kako procjenjuje nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, njegovom evropskom nastupu mogao biti kraj.

“Ole Gunnar Solskjaer vratio ih je u život. Niko ne može reći da je bolji trener od Josea Mourinha, pod čijim vodstvom Unitedu ništa nije išlo od ruke. No, dok je pod Mourinhom ekipa bila u grču i pod pritiskom, Solskjaer ju je oslobodio tog bremena. Očito je njegov drugačiji pristup naišao na plodno tlo u svlačionici. Samopouzdanje je poraslo, ekipa je počela pobjeđivati i odmah sve izgleda drugačije. Međutim, za prolaz će mu sada trebati više od podviga”, govori Kodro.

Dušan Tadić je ove sezone postigao šest golova za Ajax u Ligi prvaka

Najveća senzacija dosadašnjeg toka Lige prvaka jest eliminacija aktuelnog prvaka Reala od Ajaxa, ali Kodro kaže da je ona logično zaokružila neminovan raspad Madriđana u ovoj sezoni.

“Sve pohvale Ajaxu za sjajan preokret u Madridu, ali moram priznati da je Real u tom susretu učinio sve da im otvori put do njega. Prije toga su dugo bili rasklimani i u velikim problemima. Nisu znali ni kakvi su im ciljevi ni kako doći do njih. Eliminacija je bila idealan presjek njihove priče u ovoj sezoni”, govori Kodro, koji, i pored toga što mu je amsterdamska ekipa ostavila odličan utisak ove sezone, Ajaxu ne daje mnogo šanse protiv Juventusa.

Izvanredno ukomponovani Juventus

“Juventus je izvanredno ukomponirana ekipa. Kad iza sebe imaš veliki preokret protiv čvrste ekipe kakvu ima Atletico, onda se više ništa ne čini nemogućim. Svakako dobar tim zaokružio je dolazak Cristiana Ronalda, koji će, i kad ništa ne ide kako treba, sam odraditi posao. Ne mogu reći da su glavni favoriti za titulu, ali među njima sigurno jesu”, tvrdi Kodro.

U ostala dva duela bosanskohercegovački stručnjak šanse daje Manchester Cityju i Liverpoolu, o čijem treneru Juergenu Kloppu ima odlično mišljenje.

“Klopp je referentan trener. Dovoljno je vidjeti šta je uradio u karijeri i šta i kako radi s Liverpoolom. To je emotivan i inteligentan stručnjak, koji zna organizirati ekipu. Sigurno je među četiri-pet najboljih u svijetu. S njim je Liverpool veoma nepredvidljiva ekipa, koja može preći svaku prepreku.”

Raspored četvrtfinala Lige prvaka:

Tottenham – Manchester City (utorak, 21:00)

Tottenham: Lloris; Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose; Sissoko, Alli; Eriksen, Son, Winks; Kane. Nedostaju: Dier, Lamela (povrede). Upitni: Aurier, Llorente (povrede).

Manchester City: Ederson; Danilo, Laporte, Otamendi, Mendy; De Bruyne, Fernandinho, Gundogan; Bernardo Silva, Jesus, Sterling. Nedostaju: Bravo, Zinčenko (povrede). Upitni: Aguero, Mendy, Walker (povrede), Delph (nepoznato).

  • Dva tima nikad prije nisu igrala u evropskim kupovima.
  • Manchester City dosad je u evropskim kupovima odigrao četiri utakmice s protivnicima iz Engleske i sve četiri izgubio, uz gol razliku 1:7.
  • Tim Pepa Guardiole u posljednjih 13 utakmica u evropskim kupovima ostvario je sedam pobjeda te pretrpio pet poraza.
  • Trener Cityja izgubio je samo dvaput u 14 trenerskih okršaja s Mauriciom Pochettinom, uz osam pobjeda i četiri remija.
  • Tottenham je dvaput igrao četvrtfinale evropskog elitnog takmičenja te ostvario polovičan učinak (1962. prošao je Duklu, 2011. izgubio je od Reala).

Liverpool – Porto (utorak, 21:00)

Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Milner; Fabinho, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané. Nedostaju: Gomez, Oxlade-Chamberlain (povrede), Robertson (suspenzija). Upitni: Lallana, Matip, Van Dijk, Wijnaldum (povrede).

Porto: Casillas; Maxi, Felipe, Militao, Alex Telles; Danilo, Otavio, Corona; Brahimi, Marega, Soares. Nedostaju: Herrera, Pepe (suspenzija). Upitan: Alex Telles (povreda).

  • Porto nikad nije pobijedio Liverpool, a igrali su šest puta. “Redsi” su dobili u tri navrata, a isto toliko susreta završeno je remijem.
  • Liverpool je 14 puta igrao četvrtfinale Lige prvaka / Kupa šampiona, a slavio je u deset navrata.
  • Učinak Porta u četvrtfinalu Lige prvaka / Kupa šampiona jest dva prolaza i pet ispadanja.
  • Liverpool je dobio posljednjih devet okršaja u nokaut-fazi evrokupova.
  • Porto je 11 puta igrao s engleskim klubovima u nokaut-fazi evrokupova, a prošao samo triput.

Manchester United – Barcelona (srijeda, 21:00)

Manchester United: De Gea; Young, Smalling, Lindelof, Shaw; Matić, Herrera, Pogba; Lingard, Rashford; Martial. Nedostaju: Bailly, Sanchez (povrede), Darmian (nepoznato), Valencia (nespreman). Upitni: Herrera (nepoznato), Rashford (povreda).

Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Alba; Vidal, Arthur, Busquets, Rakitić; Messi, Suarez. Nedostaje: Rafinha (povreda). Upitan: Dembélé (povreda).

  • U 11 dosadašnjih okršaja dva tima Barcelona je zabilježila četiri, a United tri pobjede, dok su četiri susreta završena bez pobjednika.
  • Barcelona je Manchester Unitedu 1994. nanijela najteži evropski poraz – 4:0, a dvostruki strijelac bio je Hristo Stoičkov.
  • United je dobio samo dvije od posljednjih 15 utakmica protiv španskih timova (šest remija i sedam poraza), dok je na Old Traffordu zabilježio samo jednu pobjedu u posljednjih osam susreta.
  • Učinak Uniteda u okršajima sa Špancima u nokaut-fazi evrokupova jest šest prolaza i osam eliminacija.
  • Barcelona je u četvrtfinalu Lige prvaka / Kupa šampiona igrala čak 20 puta, a prošla dalje u 14 navrata.

Ajax – Juventus (srijeda, 21:00)

Ajax: Onana; Tagliafico, Blind, De Ligt, Veltman; De Jong, Van de Beek, Schoene; Neres, Tadić, Ziyech. Nedostaju: Bande (povreda), Mazraoui (suspenzija).

Juventus: Szczesny; Cancelo, Bonucci, Rugani, Alex Sandro; Khedira, Pjanić, Matuidi; Bernardeschi; Mandžukić, Ronaldo. Nedostaju: Barzagli, Caceres (povrede). Upitni: Can, Chiellini, Douglas Costa, Perin, Ronaldo (povrede).

  • U 12 dosadašnjih susreta Juventus je pobijedio 12, a Ajax samo dva puta.
  • Juve je neporažen u posljednjih devet utakmica s holandskim klubovima.
  • Juventus i Ajax dvaput su igrali finale Lige prvaka / Kupa šampiona. Ajax je 1973. u Beogradu pobijedio 1:0, dok je Juve uzvratio 23 godine poslije u Rimu, nakon izvođenja penala.
  • Ajax je s italijanskim klubovima u nokaut-fazi igrao 12 puta, a prošao dalje u pet navrata.
  • Amsterdamski tim izgubio je samo jedan od 14 evropskih susreta u ovoj sezoni (osam pobjeda, pet remija).

Izvor: Al Jazeera i UEFA