MEE: Saudijski rat naftom nakon svađe Putina i MBS-a

Saudijska svađa sa Putinom zbog proizvodnje nafte poremetila je višemjesečnu tihu diplomatiju između Moskve i Rijada (EPA)

Prošlomjesečni telefonski razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana pretvorio se u verbalni okršaj netom pred odluku Rijada da preplavi tržište naftom što je dovelo do strmoglavog pada cijena, navodi Middle East Eye (MEE).

Ovaj portal se poziva na saudijske zvaničnike koji su upoznati sa sadržajem ovog telefonskog razgovora i koji kažu kako je ta svađa zaprijetila da pogazi višemjesečno umirivanje odnosa dvije države, u sklopu kojeg je postignut značajan dogovor o kupovini oružja.

Razgovor se desio uoči sastanka OPEC+ 6. marta gdje se veliki proizvođači nafte nisu uspjeli dogovoriti da smanje proizvodnju uprkos smanjenju globalne potražnje zbog korona virusa.

„Uoči samog sastanka, desio se telefonski sastanak Putina i MBS-a koji je bio jako agresivan i dao ultimatum. Prijetio je kako će, ako ne bude dogovora, Saudijci krenuti u rat cijenama. Konverzacija je bila jako personalna. Galamili su jedan na drugog. Putin je odbacio ultimatum i razgovor je loše završio“, kazao je saudijski zvaničnik pod uvjetom da mu se ne objavi identitet.

Trumpov blagoslov

Prije nego što se posvađao sa Putinom, Bin Salman se čuo sa Jaredom Kushnerom, zetom i savjetnikom predsjednika Donalda Trumpa, koji se opisuje kao „najvažniji čovjek odbrane princa u Bijeloj kući“, navodi drugi izvor koji je također govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

„Poziv [prema Putinu] imao je Trumpov blagoslov preko Kushnera. Kushner nije tražio od MBS-a da to uradi, ali je Kushner znao za njega i nije ga zabranio. Bin Salman je sam donio zaključke“, navodi izvor.

Cijene su žestoko pale nakon sastanka na kojem OPEC, Rusija i druge države nisu postigle dogovor o predloženim rezovima od 1,5 miliona barela dnevno. Izvještaji sa sastanka sugeriraju kako je Saudijska Arabija pokušala „pritisnuti“ , a jedan analitičar navodi: „Upravo smo svjedočili rizicima satjeravanja Putina u kut“.

Pad cijena je Trump prvog pozdravio koji je to prvobitno predstavio kao priliku da popuni američke rezerve jeftinom naftom.

„Ima da ih popunimo skroz do vrha, uštediti milijarde i milijarde dolara američkih platiša poreza, pomoći našoj naftnoj industriji i postići taj prekrasni cilj – koji smo postigli i koji niko nije mislio da je moguć – energetsku nezavisnost“, kazao je on.

No, Bijela kuća je potom promijenila smjer priče nakon protesta američkih proizvođača nafte, od kojih su mnogi mnogo investirali u izvlačenje nafte iz škriljaca i traže daleko više cijene kako bi poravnali troškove.

Tiha diplomatija

Saudijska svađa sa Putinom zbog proizvodnje nafte poremetila je višemjesečnu tihu diplomatiju između Moskve i Rijada. Ovo je počelo kada je Putin kritizirao izostanak reakcije Trumpa na udare na dva pogona saudijskog Aramca kada su djelovali iranski dronovi i krstareće rakete prošlog septembra.

Govoreći u Ankari septembra prošle godine nakon sastanka sa turskim i iranskim liderima, Putin je ponudio da Saudijskoj Arabiji proda vlastite sisteme zračne odbrane.

„Spremni smo ponuditi pomoć Saudijskoj Arabiji i to bi bilo dovoljno političkim liderima Saudijske Arabije da napravi mudru političku odluku, kao što su lideri Irana uradili kada su kupili S-300 te predsjednik Erdogan kada je kupio nove S-400 sisteme od Rusije“, naveo je on.

Sredinom januara, Saudijska Arabija je u principu pristala kupiti ruski sistem zračne odbrane Pantsir S1M SPAAGM, navode izvori MEE.

„Nisu potpisali nikakve ugovore. Odlučili su kupiti sistem, ali su postavili neke uvjete. Saudijci su željeli da dio ruskog sistema proizvode kod kuće. Bili su jako ozbiljni oko sistema. To se desilo tri mjeseca nakon napada na Aramco“, otkriva jedan zvaničnik.

Ruski raketni sistem je relativno nov. Predstavljen je na sajmu ruskog Ministarstva odbrane prošle godine. Rusko Ministarstvo ga opisuje kao zaštitu manjih vojnih i vojno-industrijskih pogona tako što napada zračne mete na nižim visinama.

Putinov čovjek za vezu

Čovjek koji je bio veza za ove pregovore je Putinov čovjek iznutra po imenu Kiril Dimitrijev, šef ruskog državnog tijela za investicije RDIF teškog 10 milijardi dolara. Dimitrijev je za CNBC u oktobru prošle godine rekao kako Ruija ne pokušava ispuniti šupljinu koju je napravio SAD na Bliskom istoku.

„Zaista ne govorimo o strateškom partnerstvu koje Saudijska Arabija ima sa SAD-om i ono što radimo nije protiv SAD-a. To je zapravo izgradnja nečeg veoma pozitivnog, a gradimo nešto što će pomoći saudijskoj ekonomiji, ruskoj ekonomiji i prijateljstvu dvije nacije“, istakao je.

„Imali smo mnogo nesuglasica tokom sovjetske ere. Imali smo mnogo nesuglasica u mnogim potezima na Bliskom istoku. No, sada mogu prijaviti kako smo postigli napredak i kako je on nastao jer su predsjednik Putin i kralja Salman, a sada i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, zaista vjerovali da je moguće približiti Rusiju i Saudijsku Arabiju.“

RDIF ima investicijsko partnerstvo sa dva saudijska fonda, Javnim investicionim fondom (PIF) koji vodi MBS i Općim investicionim tijelom Saudijske Arabije (SAGIA). Saudijski Aramco je investirao u rusku naftnu firmu Novomet. Pranirano je još zajedničkih investicija prije svađe zbog nafte.

Do oktobra prošle godine, Saudijska Arabija je investirala 2,5 milijardi od obećanih 10 milijardi dolara investicija u rusku energetiku, infrastrukturu i tehnologiju.

Susret na Sejšelima

Dmitrijeva je bin Salmanu predstavio prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed tokom sastanka na Sejšelima koji je privukao pažnju Roberta Muellera, specijalnog savjetnika koji je istraživao navode o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Dmitrijev je bio opisan kao Rus koga je Erik Prince susreo „na piću“ u hotelu Four Seasons na otocima u Indijskom okeanu. Prince, osnivač američke privatne sigurnosne kompanije Blackwater (sada Academi), sada ima bazu u UAE i bliske veze sa emiratskom Vladom.

Prince je tokom saslušanja u američkom Kongresu priznao da se susreo sa Dmitrijevim, ali je negirao da je riječ o zvaničnim sastanku. Kazao je kako se sa Rusom susreo na preporuku zvaničnika UAE-a, ali su većinom pričali o privatnim investicijama.

„Rekli su: ‘O, eno onog Rusa koji je došao da se vidimo. Moglo bi ti biti korisno da se upoznaš sa njim'“, naveo je Prince pred Kongresom. No, njegovu priču o sastanku je potkopao Muellerov izvještaj.

Mueller je otkrio kako je George Nader, fikser MBZ-a i osuđeni pedofil koji je trenutno u pritvoru u SAD-u dok čeka nove optužbe za dječju pornografiju, dogovorio ovaj sastanak nakon što je Dmitrijev tražio da upozna člana Trumpovog tima za tranziciju kako bi počeli raditi na boljim vezama Rusije i SAD-a.

U izvještaju se Dmitrijev opisuje kao čovjek koji odgovara direktno Putinu.

Do vremena da je Saudijska Arabija tražila novog partnera u Rusiji, Dmitrijev je imao ključne akreditive za pregovore sa Saudijskom Arabijom i bin Salmanom lično. To je bilo betonirano bizarnom ceremonijom u kojoj je Dmitrijev dobio Orden Kralja Abdulaziza, što je najveća civilna počast u kraljestvu.

Dmitrijev je kasnije igrao ključnu ulogu u osiguranju rusko-saudijskog dogovora o nafti, objavljenog 12. aprila kada je OPEC+ konačno pristao smanjiti globalnu proizvodnju za 10-ak posto. Do tada su cijene nafte već bile prepolovljene u odnosu na one u vrijeme svađe.

Serija telefonskih razgovora

Dogovor je postignut usred serije telefonskih razgovora lidera iz Moskve, Rijada i Washingtona. Kremlj je 10. aprila objavio kako je Putin razgovarao sa Bin Salmanom i kako su se njih dvojica „dogovorili o daljim rusko-saudijskom kontaktima“ zbog smanjenja proizvodnje nafte.

Dva dana kasnije, Putin je imao telefonski razgovor sa Trumpom i saudijskim kraljem Salmanom kako bi potvrdili dogovor OPEC+. Trump je kasnije preko Twittera. čestitao Putinu i Bin Salmanu na dogovoru.

No, taj dogovor nije bio dovoljan da naftna tržišta na padnu na rekordno nizak nivo u ponedjeljak. Na pitanje da li će razmotriti obustavu američkog uvoza saudijske nafte kako bi podržao domaću industriju, Trump je rekao: „Razmotrit ćemo to“.

Dmitrijev se susreo sa Bin Salmanom 22. februara kada je saudijski prijestolonasljednik počeo brinuti zbof pada cijena nafte, navode izvori MEE-a.

„Do tada je virus postao očit i cijene nafte su počele padati. On je došao kao predstavnik Putina i razgovarao o ovim problemima. Susret nije bio loš, no MBS je izrazio zabrinutost da naš budžet ne može tolerirati pad cijena“, kaže zvaničnik za Middle East Eye.

Dmitrijev je pitao Bin Salmana da li bi mogao pristati na obale Saudijske Arabije sa svojom jahtom. „Odnosi su tada bili dobri“, dodaje izvor.

Iz MEE-a su kontaktirali saudijske i ruske vlasti, kao i RDIF, no niko nije odgovorio na upite do objave teksta.

Izvor: MEE