MEE: Nalazi li se tijelo Jamala Khasoggija u bašti generalnog konzula

Jamal Khashoggi je ušao u konzulat u 13:14, pokazuje snimak sigurnosnih kamera, i nikada više nije izašao (EPA)

Jamal Khashoggi je odvučen iz ureda saudijskog generalnog konzula u Istanbulu prošlog utorka prije nego što su ga brutalno ubile dvije osobe, koje su izrezale njegove tijelo, rekli su izvori bliski istrazi za Middle East Eye. 

Turski zvaničnici su naveli da znaju kada i gdje je u zgradi konzulata ubijen saudijski novinar te da razmatraju da li će iskopavati baštu generalnog konzula kako bi istražili da li su tamo zakopani ostaci njegovog tijela.

Khashoggi je nestao prošlog utorka, kada je ušao u konzulat da završi papirologiju kako bi se mogao ponovo oženiti, i od tada nije više viđen.

Od subote turski zvaničnici govore da je on ubijen unutar zgrade, ali nisu predočili dokaze o tome.

‘Znamo tačno gdje trebamo ići’

Saudijski zvaničnici su rekli da je 59-godišnji novinar otišao iz konzulata te da su i on zabrinuti zbog njegovog nestanka.

“Želim potvrditi da Jamal nije u konzulatu, niti u Saudijskog Arabiji, i konzulat i ambasada rade na potrazi za njim”, rekao je saudijski generalni konzul Mohammad al-Otaibi u subotu. 

Međutim, turski izvor s direktnim saznanjima o istrazi dao je za Middle East Eye detaljan prikaz onogo što se prema istražiocima desilo u konzulatu prošlog utorka.

“Znamo kada je Jamal ubijen, u kojoj sobi je ubijen i gdje je tijelo odneseno kako bi ga izrezali. Ako se dozvoli forenzičko ispitivanje, znamo tačno gdje trebamo ići”, rekao je.

Khashoggi je prvo otišao u konzulat 28. septembra i sastao se sa saudijskim diplomatom kako bi dobio potrebne papire.

Diplomata ga je uputio na saudijskog obavještajca, koji je je rekao da konzulat neće moći osigurati papire isti taj dan, nego da se mora vratiti sljedeće sedmice, naveo je izvor.

Duga pauza za ručak

Khashoggi je otišao iz zgrade s telefonskim brojem obavještajnog zvaničnika.

U utorak ujutro novinar je nazvao i pitao da li treba doći u konzulat i rečeno mu je da su papiri spremni, dodao je izvor.

Njegov sastanak je bio u 13:00 sati.

Sat i po prije toga lokalno osoblje je otišlo na uobičajenu pauzu za ručak, koja traje sat vremena.

Kada su otišli, rečeno im je da uzmu cijelo poslije podne slobodno, zbog diplomatskog sastanka na visokom nivou, rekao je izvor.

Kako je pokazala fotografija, na kojoj je vidljivo vrijeme, koju je prvi objavio Washington Post, Khashoggi je ušao u konzulat nakon manje od sat vremena, u 13:14 sati.

Pozdravio ga je zvaničnik i odveo u sobu generalnog konzula.

Bez detalja kako je ubijen

Nedugo nakon toga, dva muškarca su ušla u sobu i izvukla Khasoggija iz ureda te ga odvela u drugu sobu, gdje su ga ubili, naveo je izvor, bez detalja o tome kako su ga ubili.

Tijelo novinara je odvučeno u treću sobu i izrezano, dodao je.

Saudijski izvor je rekao Reutersu da britanski obavještajci vjeruju da je postojao pokušaj da se Khashoggi drogira u konzulatu i da je to završilo predoziranjem.

Međutim, britanska obavještajna služba ovo nije htjela komentirati, na upit Reutersa.

Na konzulat su registrirana 22 automobila, a tri ili četiri su interesantna za istragu.

Jedan je napustio konzulat u 15:15 sati i vozio se nekoliko stotina metara do rezidencije generalnog konzula, rekao je izvor.

Tajna bašte generalnog konzula

Glavni tužilac sada razmatra da li će se pretraživati bašta generalnog konzula kako bi se utvrdilo da li su ostaci tijela tamo zakopani.

Drugi turski izvor rekao je za Middle East Eye da generalni konzul nije napustio svoj dom u posljednja tri dana i da je otkazao sve svoje sastanke.

Ovaj izvor, također, navodi da turska policija želi pretražiti njegovu rezidenciju te uzuzeti sva auta koja su registrirana na konzulat i odvesti ih na sigurnu lokaciju na ispitivanje, ali da Saudijci to nisu dozvolili.

Izvor je, također, rekao da su Saudijci uzeli sve hard diskove sa sigurnosnih kamera u konzulatu.

Saudijska Arabija je utorak prihvatila ponudu da dopusti turskim forenzičarima da uđu u konzulat.

Međutim, ta ponuda je povučena, nakon što su turski državni mediji objavili listu 15 Saudijaca koji su stigli u Istanbul isti dan kada je Khashoggi nestao.

Kakve dokaze imaju Turci?

Izvor je kazao da su istražioci sigurni da već sada imaju dovoljno dokaza od pretrage kanalizacijske mreže povezane sa zgradom.

Drugi izvor je naveo da Turci imaju video i audio dokaz ubistva, međutim, nije naveo kako su došli do ovog materijala.

Posebna pažnja se daje Apple satu, koji je Khasoggi nosio kada je ušao u zgradu.

Sat je povezan s iPhoneom kojeg je dao svojoj zaručnici prije nego što je ušao u konzulat.

Izvor: Agencije