MEE: Bin Zayed predložio Pompeu likvidaciju vodstva talibana

Čini se da Mohammed bin Zayed vjeruje da može izgraditi veliku imperiju koja se proteže od Zaljeva do Magreba (Getty Images)

Mohammed bin Zayed, krunisani princ Abu Dhabija, tokom sastanka sa visokim američkim diplomatom ranije ove godine, predložio je formiranje programa za likvidacije talibana, objavio je Middle East Eye, pozivajući se na izvor blizak razgovorima.

Portal sa sjedištem u Londonu tvrdi da je Bin Zayed ovaj prijedlog iznio tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, za vrijeme njegove posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima 12. januara, a povod su bila razilaženja američkih i talibanskih predstavnika oko napretka u mirovnim razgovorima.

Pompeo nije odgovorio ništa

Bin Zayed je tada, kako tvrdi MEE rekao Pompeu da Washington rizikuje pad Afganistana u ruke „bradatih, loših momaka“, te mu je predložio da se angažuju plaćenici koji bi ubili talibanske lidere, te na taj način oslabilli njihovu pregovaračku poziciju.

Izvor je naveo da je Pompeo bio vidno iznenađen ponudom, ali da nije odgovorio ništa.

UAE podržava američke napore da u Afganistanu sklope mir sa talibanima, te je krajem prošle godine bio domaćin prve runde pregovora između dvije strane.

Bin Zayed je, kako se vjeruje, bio frustriran što su se pregovori, na insistiranje talibana, nastavili u katarskoj prijestolnici Dohi, u kojoj od 2013. godine imaju svoje političko predstavništvo.

Prema MEE-u, Bin Zayed je upozorio Pompea da bi povlačenje američke vojske iz Afganistana dovelo do rizika od povratka u 2001. godinu, prije nego što je invazija koju je predvodio SAD  polučila zbacivanje talibanske vlasti.

Dogovor za povlačenje američke vojske

Amerikanci se nadaju da bi dogovor sa Talibanima, koji vode borbe sa snagama afganistanske vlasti i međunarodnim snagama, doveo do povlačenja dijela njegovih 14.000 vojnika do kraja ove godine.

No, Bin Zayed je zagovarao pokretanje operacije po uzoru na „Blackwater“ u kojoj bi se likvidirali najviši zvaničnici talibana, kako bi se onemogućili da postignu svoje političke ciljeve, tvrdi izvor portala.

„Blackwater“ je privatna firma za sigurnost koju je osnovao Erik Prince, kojeg je CIA 2004. godine unajmila da locira i diskretno likvidira operativce al-Qaede.

Postala je poznata po aktivnostima u Iraku, gdje je nekoliko njenih pripadnika 2007. godine otvorilo vatru na nenaoružane civile u Bagdadu, pri čemu je ubijeno 14 osoba, a ranjeno 17.

Izvor: Al Jazeera