MEE: Bin Zayed plaća milijarde Assadu da nastavi ofanzivu u Idlibu

Putin nije podržao Bin Zayedova nastojanja u Siriji iako zajedno podržavaju Khalifu Haftara u Libiji (EPA)

Mohammed bin Zayed, prestolonasljednik Abu Dhabija i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uporno je pokušavao nagnati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da okonča prekid vatre s pobunjenicima u pokrajini Idlib, koji imaju tursku podršku, doznaje Middle East Eye (MEE).

Taj portal piše da su proteklih mjeseci Assadove snage, uz pomoć ruske zračne sile, ostvarile znatan napredak protiv pobunjeničkih snaga u Idlibu, na sjeverozapadu države, ubivši stotine i natjeravši milion civila da bježe ka turskoj granici tokom ofanzive.

Turska vojska intervenirala je u februaru i pomogla uspostaviti ravnotežu u sukobu sve do postizanja prekida nasilja prošlog mjeseca, uz posredovanje Moskve.

No, Bin Zayed je – i posredstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana – pokušavao spriječiti postizanje prekida vatre, a od dogovora pokušava nagovoriti Assada da ponovo pokrene svoju ofanzivu, navodi MEE.

Unaprijed plaćeno 250 miliona dolara

Nekoliko dana prije postizanja dogovora o prekidu vatre, na sastanku koji je trajao četiri i po sata u Kremlju (5. marta), prestolonasljednik je poslao Alija al-Shamsija, zamjenika Bin Zayedovog brata i savjetnika za nacionalnu sigurnost Tahnouna bin Zayeda, da postigne dogovor s Assadom u Damasku.

Kako navode izvori upoznati s Bin Zayedovim planom, prestolonasljednik je pristao platiti Assadu tri milijarde dolara kako bi on ponovo pokrenuo ofanzivu na Idlib, posljednje uporište pobunjenika, od čega je milijardu dolara trebao platiti prije kraja marta.

Do objave prekida vatre već je unaprijed plaćeno 250 miliona dolara.

Dogovor je postignut uz najveću tajnost, a Abu Dhabi je bio naročito zabrinut da Amerikanci ne saznaju za njega.

Washington je podržavao turske vojne napore protiv Assadovih snaga u Idlibu i već je izražavao ljutnju prema prestolonasljedniku zbog “odmrzavanja” 700 miliona dolara vrijedne imovine Irana u oktobru.

“Tokom borbi u Idlibu Shamsi se susreo s Basharom i zatražio od njega da ne dogovori prekid vatre s Erdoganom. To se dogodilo uoči Erdoganovog susreta s Putinom. Assad mu je odgovorio da mu treba finansijska podrška”, kaže jedan od visokopozicioniranih izvora MEE-ja.

“Rekao je da je Iran prestao plaćati jer više nema novca i da Rusi svakako ne plaćaju. Tako je zatražio pet milijardi dolara direktne pomoći Siriji. Dogovoreno je da to bude tri milijarde te da milijarda bude isplaćena prije kraja marta.”

Kad je Assad počeo ponovo jačati svoje snage za napad na turske pozicije u Idlibu, tajni plan saznali su Rusi, koji su pratili kretanja vojske u Siriji.

Abu Dhabi želio ‘vezati’ tursku armiju

“Putin je bio bijesan, dodaje izvor MEE-ja.

Tada je ruski čelnik poslao ministra odbrane Sergeja Šojgua u neplaniranu posjetu Damasku kako bi odgovorio sirijsku vladu od novog pokretanja ofanzive.

“Šojgu je prenio jasnu poruku: ‘Ne želimo novi početak ofanzive. Rusija želi nastavak prekida vatre.’ Dotad su Emirati Damasku već platili 250 miliona dolara”, navodi izvor.

Visokopozicionirani turski zvaničnik potvrdio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali tu ponudu sirijskoj vladi.

“Samo mogu reći da je sadržaj ovog izvještaja istinit”, kazao je taj zvaničnik.

Middle East Eye tražio je komentar i vlasti UAE-a.

Izvori MEE-ja navode da je Bin Zayed nastavio pritiskati Assada da pogazi prekid vatre čak i kad je Šojgu otišao.

Drugi dio početne milijarde dolara bio je isporučen Damasku.

Prestolonasljednik UAE-a imao je dvostruke motive za plaćanje Assadu da nastavi s ofanzivom.

Prvo, Abu Dhabi je želio “vezati” tursku armiju kroz skupi rat na sjeverozapadu Sirije.

Turska je upravo pokrenula svoju četvrtu ofanzivu u susjednoj državi nakon što su jedinice sirijske vlade ubile 34 turska vojnika 27. februara, najsmrtonosnijeg dana za Ankaru u devetogodišnjem sukobu.

Plan bi mogao doći do Amerikanaca

Drugo, Bin Zayed je želio razvući resurse turske armije i odvratiti pažnju Erdogana od uspješne odbrane libijske prijestonice Tripolija od napada jedinica odmetnutog generala Khalife Haftara.

Ankara je tek bila stigla u pomoć međunarodno priznatoj libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju.

Čim je Šojgu spriječio napore UAE-a ka prekidu obustave borbi, Bin Zayed je postao nervozan jer bi detalji plana mogli doći do Amerikanaca.

Trebalo mu je opravdanje za novac koji je već poslao Damasku, a također je želio nastaviti nagovarati sirijsku vladu da počne ofanzivu.

Stoga je nazvao predsjednika u Damask.

“Amerikancima ništa nisu rekli iz UAE-a. Uzevši sve u obzir, UAE je postao veoma zabrinut da će vijesti postati javne, naročito nakon galame zbog odmrzavanja iranske imovine. Zbog toga je Bin Zayed nazvao Assada”, navodi jedan visokopozicionirani izvor.

Potom je objavljeno saopćenje o razgovoru dvojice čelnika.

Bin Zayed je na Twitteru napisao: “Uvjerio sam ga [Assada] u podršku UAE-a i spremnost da pomognemo sirijskom narodu. Humanitarna solidarnost tokom teških vremena iznad je svega i Sirija i njen narod neće biti ostavljeni sami.”

Zatopljavanje odnosa UAE-a i Sirije u javnosti je bilo već duže vremena.

Premda su Emiraćani podržavali opoziciju kad je počeo rat 2011, lani su ponovo otvorili ambasadu u Damasku i njihovi zvaničnici u srdačnom tonu govore o vezama dvije države.

Zbrka koju očajnički želi okončati

Stoga je razgovor dvojice čelnika izgledao samo kao nastavak tog trenda, ali je ipak došlo do izbijanja sumnji u pravu prirodu Bin Zayedovog poziva zbog vremena kada se razgovor dogodio.

Čelnik iz UAE-a želio je stvoriti dojam da je zvao zbog solidarnosti sa Sirijom, suočenom s korona virusom, ali kada su oni razgovarali, iz Damaska su negirali postojanje epidemije u toj državi.

Kako navode izvori, glavni prestolonasljednikov motiv da zadrži djelovanje turske armije u Idlibu jest situacija u Libiji.

Jednogodišnju ofanzivu na Tripoli, koju izvodi Haftarova Libijska nacionalna armija, uz pomoć UAE-a, Ankara razvlači slanjem turskih dronova, trupa i sirijskih plaćenika.

S druge strane, Putinu, koji također podržava Haftara, ruski strateški savez s Turskom bio je iznad drugih poslova.

Važnije mu je bilo sačuvati prekid vatre u Idlibu.

Tako je, kako navode izvori, Bin Zayedu ostala velika zbrka, koju očajnički želi okončati.

Izvor: Middle East Eye