MEE: Arapsko proljeće nikad nije završilo, postaje samo veće

'Status quo u arapskom svijetu neodrživ je i neprihvatljiv za većinu stanovništva', navodi autor (EPA)

U kolumni na portalu Middle East Eye Alain Gabon kaže da “arapsko proljeće” zapravo nikad nije ni završilo nego da postaje samo veće. Arapski narodi traže svoja politička prava i nastoje zaustaviti represiju i ponižavanje, a ne samo ostvarivanje svojih ekonomskih prava i suprotstavljanje raširenoj korupciji.

Gabon kritizira Zapad zbog toga što ne podržava te narode u njihovim demokratskim zahtjevima.

Dodaje da nikad neće nestati zahtjevi arapskih naroda za državu koja ih priznaje kao građane koji imaju svoja prava, osim toga što većina njih pati zbog ekonomske i političke obespravljenosti i masovne korupcije.

Ističe da se režimi u tim zemljama očajnički pokušavaju održati na vlasti po svaku cijenu i da su postali brutalniji, represivniji i više teroristički nego što su bili prije “arapskog proljeća”.

Kaže da se Tunis može smatrati izuzetkom, dok su režimi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i egipatskog predsjednika Abdelfattaha al-Sisija najgori primjer ugnjetavanja svog naroda.

Ponižavanje i represija

Također kaže da je trenutna situacija širom regije MENA, odnosno Bliskog istoka i sjeverne Afrike, i u svakoj njenoj zemlji naprosto neodrživa u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Stanovnici tih zemalja žele mjesto u svojoj zemlji, a često ga nemaju ili ga ne mogu pronaći, što ih primorava na iseljavanje, smatra Gabon.

Ukazao je na veliki odljev mozgova iz zemalja poput Maroka i Alžira, gdje, prema statistikama, više od polovine mladih želi emigrirati u zemlje poput Francuske.

Dodaje da ljudi u arapskoj regiji traže da se okonča ugnjetavanje i ponižavanje u njihovim životima, koje veoma često provode vladajuće strukture – oni žele ljudsko i socijalno dostojanstvo, te politička i građanska prava.

Kaže da je status quo u arapskom svijetu neodrživ i neprihvatljiv za većinu stanovništva, stoga je logično zaključiti da se “arapsko proljeće” zapravo nikad nije ni završilo.

Gabon kritizira Zapad zbog toga što nije reagirao na sistematsko i beskrajno nasilje koje provode režimi u arapskom svijetu kako bi ugušili legitimne proteste i što nije podržao demokratske zahtjeve tih naroda.