Oglasi

Medvedev: Razlozi za ostavku reforme i faktor vremena

Predsjednik mora biti apsolutno slobodan da diskutira i preduzima mjere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući vladu, kaže donedavni ruski premijer.
Dmitrij Medvedev će ubuduće biti na mjestu zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti, kojim predsjedava Vladimir PutinEPA-EFE

Donedavni ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio keko je podnio ostavku zbog potrebe provođenja političkih reformi u zemlji i zbog faktora vremena.

Za ruske medije je rekao da je prva i najvažnija stvar koju je predočio predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku 15. januara to da Putinova poruka o promjeni Ustava ocrtava vrlo ambiciozne zadatke za politički sistem, koji u određenoj mjeri mijenjaju ravnotežu moći u zemlji, prenijela je agencija Tass.

"Ovo se odnosi na vladu, parlament, dijelom na predsjednika, na pravosuđe. Kako bi mogao donijeti sve te odluke, predsjednik mora biti apsolutno slobodan da diskutira i preduzima mjere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući i vladu", kazao je Medvedev.

Premijer osam godina

Drugi razlog je, kako je rekao, vrijeme, pošto je funkciju premijera obavljao gotovo osam godina.

"Ovo je, poslije svega, bio vrlo dug i kompliciran posao vezan za donošenje odluka o jako kompliciranim pitanjima. I to, također, treba uzeti u obzir", kazao je on.

Medvedev će ubuduće biti na mjestu zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti, kojim predsjedava Putin.

Ruska Državna duma je potvrdila kandidaturu nekadašnjeg šefa Federalne poreske službe Mihaila Mišustina za novog premijera Rusije.

On će naslijediiti Medvedeva, koji je podnio ostavku nakon što je Putin predložio promjene Ustava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.