Medvedev: Putin ima širu podršku

Putin i Medvedev postigli dogovor ko će biti kandidat za predsjednika (EPA)

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je objavio odluku da se neće kandidirati za još jedan predsjednički mandatm, jer premijer Vladimir Putin ima širu podršku javnosti u zemlji.

On je u intervjuu za tri ruske nacionalne televizije objasnio da on i Putin imaju iste političke ciljeve, ali da Putin ima širu podršku javnosti.

“Putin je nesumnjivo najutjecajniji političar u našoj zemlji i njegov rejting je bolji“, kazao je Medvedev.

Povodom odluke partije Jedinstvena Rusija o zamijeni mjesta s Putinom nakon predstojećih izbora, Medvedev je ocijenio da će birači na kraju odlučiti o tome ko će voditi zemlju.

Svaki političar može izgubiti na izborima, uključujući Putina i mene, kao što može i ojačati. Niko ni od čega nije osiguran. Šta je unaprjed određeno?”, kazao je ruski predsjednik.

On je istakao da samo ruski građani mogu utjecati svojim glasovima da podrže ili odbiju nekog političara.

“To je demokratija“, zaključio je Medvedev.

Medvedev i Putin saopćili su na kongresu Jedinstvena Rusije prošle subote da su postigli dogovor da Putin bude kandidat za predsjednika na izborima u martu iduće godine, a Medvedev nosilac liste za parlamentarne izbore u decembru ove godine.

Mediji u Rusiji i svijetu dočekali su ovu vijest s uvjerenjem da će oni na izborima potvrditi popularnost i sačuvati dvotrećinsku većinu poslanika Jedinstvene Rusije u Dumi.

Izvor: Agencije