Medvedev optužio Tursku za ‘zločinačku akciju’ protiv Rusije

Medvedev: Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posljedica bi moglo biti okončanje izvjesnog broja važnih zajedničkih projekata (EPA)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas kako je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona Su-24 na tursko-sirijskoj granici, te da će biti teško otkloniti štetu koja je time nanijeta odnosima Rusije i Turske, uključujući ekonomsku saradnju, prenose agencije.

„Bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti koje su oborile ruski avion ima tri posljedice, a prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO-a, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica“, rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg poslije višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Druga posljedica je, kako je naveo, „to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)“, prenosi TASS.

„To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdijevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u poduzećima koja su u rukama ISIL-a“, istakao je Medvedev.

Kao treću posljedicu turske akcije on je naveo potkopavanje dugogodišnjih dobrosusjedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

„Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posljedica bi moglo biti okončanje izvjesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu“, upozorio je ruski premijer.

Sudbina pilota

Ruski vojni avion oboren je jučer raketom zrak-zrak koju je ispalio turski borbeni avion F-16, dok se vraćao iz misije u zrakoplovnu bazu Hmeimim u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je drugi pilot iz ruskog vojnog aviona, koji je oborila Turska na tursko-sirijskoj granici, spašen.

Ovu informaciju ranije je potvrdio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je kazao kako su sirijske i ruske snage spasile pilota i da je on sada siguran. Prvi pilot je jučer ubijen dok se spuštao padobranom.

Šojgu izjavio je danas kako će Moskva u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su jučer turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Izvor: Agencije