Medvedev: Maduro je jedini legitimni predsjednik Venecuele

Medvedevu je u Havani uručen počasni doktorat Fakulteta političkih nauka (EPA)

Venecuela može da ima samo jednog predsjednika, izabranog u skladu sa ustavom te zemlje, a to je trenutno Nicolas Maduro, izjavio je u Havani ruski premijer Dmitri Medvedev.

“Volio bih da kažem nekoliko riječi o Venecueli. Vjerujem da je rješavanje unutrašnjih problema, koji mogu da postoje u bilo kojoj zemlji i koji ne predstavljaju ništa neobično, u isključivoj nadležnosti Venecuelanaca i da ono mora da bude obavljeno kroz razgovore u strogom skladu sa njihovim ustavom”, rekao je Medvedev, prenosi Tanjug.

Ruski premijer, kojem je u Havani uručen počasni doktorat Fakulteta političkih nauka, rekao je i da je gotovo 70 posto zemalja u svijetu pogođeno različitim oblicima sankcija, prenio je Tass.

Restrektivne mjere

Medvedev je na ceremoniji na Univerzitetu u Havani rekao da su nelegitimne unilateralne sankcije način da se zemlje prisile da ispunjavaju nefleksibilna pravila koja su nametnule druge zemlje.

“Takve restriktivne mjere, ne samo da predstavljaju kaznu za vlade koje slede nezavisnu politiku i za one koji donose odluke, već, prije svega, način da se miješa u unutrašnje poslove pojedinih zemalja”, kazao je Medvedev.

On je upozorio da je glavni problem sankcija to što ograničavaju prava i slobode građana koji žive u zemljama pogođenim tim mjerama.

Izvor: Agencije