Međusobne optužbe Zukorlića i Ljajića

Ljajić odgovorio Zukorliću istim optužbama (Rade Preli? / Tanjug)

Narodni poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić optužio je danas lokalnu vlast u Novom Pazaru da je “na namještenom konkursu dodijelila novac televiziji ministra Rasima Ljajića”, koji je koristi, kako tvrdi, za obračunavanje sa političkim protivnicima.

Zukorlić je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije rekao da je konkurs na portalu gradske uprave Novog Pazara bio “skoro skriven”, da je pristup tom dijelu sajta bio tehnički blokiran, kao i da je došlo do sukoba interesa, a da su o dodjeli novca odlučivali najbliži Ljajićevi saradnici.

On se, kako je rekao, žalio na tu odluku zaštitniku građana Saši Jankoviću, koji je odgovorio da nije bilo kršenja procedure i da je dodjela sredstava u iznosu 40.000 eura mjesečno bila zakonita.

To je, kaže on, još jedan pokazatelj da zaštitnik građana ne odlučuje po zakonu niti po principu zaštite jednakopravnosti svih građana.

Zukorlić je Ljajića optužio i da koristi poziciju ministra kako bi “prisluškivao građane, a zatim te snimke koristio za političke obračune”.

Kako je objasnio, Televizija Novi Pazar objavila je snimak navodno prisluškivanih razgovora narodnog poslanika Jahje Fehratovića s nekim osobama kako bi ga kompromitirala da je, navodno, imao sastanke sa saradnikom Vojnobezbednosne agencije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zukorlić je rekao da nije na njemu da utvrđuje jesu li ti snimci autentični, već da je, u najboljem slučaju, riječ o nezakonitom prisluškivanju.

“U razgovoru nema ništa senzacionalno, ali je poenta kompromitacija. I naslovi portala i televizija Ljajića objavili su – eto dokaza kako Zukorlićevi saradnici sarađuju sa obaveštajnim službama. To je poenta kompromitacije”, rekao je Zukorlić i objasnio da se u Sandžaku svaka saradnja s obavještajnom službom smatra sramotom.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić odbacio je optužbe koje je na njegov račun iznio Zukorlić i naveo da je zapravo on žrtva snimaka na koje se Zukorlić poziva.

Zukorlić ima minornu političku podršku, nalazi se na političkoj margini, a snimak kojim nas optužuje za nezakonito prisluškivanje napravili su njegovi ljudi kako bi me blatili, izjavio je Ljajić za Tanjug. 

“Taj snimak je nastao u kancelarijama gospodina Zukorlića i poslanika Fehratovića. Oni su snimali razgovor sa ljudima iz kriminalnog miljea, sa ljudima sa društvene margine, koje su koristili, odnosno zloupotrebljavali, u svoje političke i medijske svrhe, s ciljem mog blaćenja”, navodi Ljajić.

On je dodao da snimak razotkriva Zukorlićevu “fabriku laži” i da je sada objavljen na Televiziji Novi Pazar jer je “sada dobijen od Zukorlićevih ljudi”, a kako bi bila “raskrinkana mašinerija kojom se Zukorlić koristio svih ovih godina”.

“I da ga je bilo ko prisluškivao od nas, mene ili članova moje stranke, mi bismo to tada obelodanili”, rekao je Ljajić i dodao da se nikada ne bi bavio prisluškivanjem i da su takve optužbe, kada je reč o tehničkoj mogućnosti da neko prisluškuje, “više nego apstraktne”.

“Zukorlić je ubedljivo najslabiji politički faktor u Sandžaku. On je tek treća politička snaga posle naše stranke i posle Ugljaninove stranke. On je na političkoj margini kada je reč o političkom uticaju. On svoju političku snagu crpi uglavnom pozivajući se na podršku koju ima u Beogradu. Kada je reč o podršci u Sandžaku, ta podrška je minorna. To su pokazali i minuli izbori, a to će pokazati i svaki sledeći izbori koji se budu održavali”, zaključio je Ljajić. 

Izvor: Agencije